佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

你地点知电器系要tax20%啊?

如果系2手货要tax几多勒??

唔理你係新定係舊嘢, 總之佢話幾多就係幾多...其實係有tariff code既, but最重要係睇吓個custom想要o的乜囉...95% of the chances都係要$$啦...我係KLIA/LCCT 都中過好多次..sigh...

calbee, 到係搵過能操流利malayu既朋友同你一齊去講數啦, 話唔定可以慳番一百幾十留番嚟請我地食飯都仲得呀

回复 #102 eeandy 的帖子

係咪淨係郵寄先至會o甘﹖還是係電子器材先至關事﹖我試過晌機場返大馬過關囉住個電飯煲﹐有官員問過我係乜﹐我話比佢知係電飯煲都無停我。

詳情可以睇吓呢個web site:

http://www.customs.gov.my/kastam/

如果你識睇既話...我就唔係好睇得明啦hehe...可能電飯煲太平掛, block你都無用. 上次我帶部dvd機番嚟, 咁就賴嘢啦...RM50 唔見咗 :@

回复 #103 deadlifter 的帖子

一件或系私人物品like camera,mp3,sunglass etc只要吾超过个人用数量就比,即使你带三部手机只要入边有sim card证明系自用据都吾会扣你(我带D sample据会要$$$,but 手机就吾洗。。因为我真系自己用的。。。。。。。。1 M'sia Maxis roaming...1 canton use....1 china mainland roaming....

原帖由 DannyMy 于 18-4-2007 07:08 PM 发表
一件或系私人物品like camera,mp3,sunglass etc只要吾超过个人用数量就比,即使你带三部手机只要入边有sim card证明系自用据都吾会扣你(我带D sample据会要$$$,but 手机就吾洗。。因为我真系自己用的。。。。。 ...

多謝大家比左咁多意見我.. 其實件事係咁o既 (可能之前我有d野講錯左),我個包裹係由香港用ems寄到檳城, 可能報關o既時候, 我細妹寫gift hk$300 / cosmetic hk$100, 所以比海關扣起左 , 跟住我去custom 問究竟乜野事扣起我份包裹, 一打開見到有部手機, 就即刻話手機要申請permit先可以入口 (但係我部手機係自用喎 ?? ), 之後就只係從我個包裹入面拎左本manual比我.. 要我去申請permit .. 佢地重畫埋地圖比我教我點去申請o既地方, 申請permit 要rm240 加埋一份 import form rm50, 夾埋要rm290 ... 我覺得用rm290去換個包裹好似唔抵, 所以想將件包裹打回頭, 我將呢件事講出黎係想大家以後.. 如果要寄d電子o既野.. 小心d  
聽日我會去多次海關... 睇下可唔可以退番件parcel番香港 ...

如果有新進展, 再到大家報告

Follow Us
原帖由 bluehedgehog 于 22-2-2007 16:33 发表
好久没去槟城了,怀恋那里的食物。。。。。

欢迎来槟城吃小吃。。。记得CALL我。。

原帖由 calbee 于 8-3-2007 14:57 发表

因為我是一隻猫頭鷹

哈哈,我也是昼伏夜出的人。。
我在北海。。。下次聚会一起来。。
我们的队伍在状大。。。最近要聚,到时一起啦。。。

原帖由 weiwei7965 于 18-4-2007 11:34 PM 发表

哈哈,我也是昼伏夜出的人。。
我在北海。。。下次聚会一起来。。
我们的队伍在状大。。。最近要聚,到时一起啦。。。

weiwei7965,
歡迎加入我們, 你是香港人嗎?

回复 #104 eeandy 的帖子

大佬我個電飯煲都要七百幾蚊港幣。

回复 #106 calbee 的帖子

你都好risky禾﹐我就唔敢寄手提電話﹐分分鐘收唔到連渣都無得淨。我試過寄佐D兒童VCD(正版)同益智遊戲比我家姐﹐夾佐兩隻翻版﹐點知真係消失佐。

原帖由 deadlifter 于 19-4-2007 01:07 AM 发表
你都好risky禾﹐我就唔敢寄手提電話﹐分分鐘收唔到連渣都無得淨。我試過寄佐D兒童VCD(正版)同益智遊戲比我家姐﹐夾佐兩隻翻版﹐點知真係消失佐。

寄CD好麻煩㗎, 除咗隻dog之外邊個可以話呢隻係正嘢定翻嘢?? (話時話我都唔明點解狗分得出...乜正版同翻版唔係用一樣既材料, 一樣既機去印架咩..) 所有courier既T&C都係叫你唔好寄CD,如果唔係後果自負咁話喎...

calbee, 你部手機點呀? 要RM300不如買過一部好過

原帖由 eeandy 于 19-4-2007 03:23 PM 发表

寄CD好麻煩㗎, 除咗隻dog之外邊個可以話呢隻係正嘢定翻嘢?? (話時話我都唔明點解狗分得出...乜正版同翻版唔係用一樣既材料, 一樣既機去印架咩..) 所有courier既T&C都係叫你唔好寄CD, ...

我份包裹終於解決左..而解決方法就係... 比錢... 錢係萬能o既... 用錢就可以姐住佢地所有o既眼.. 我無見到你份包裹有手機喎... 我見唔到.. 見唔到.....   
連入面o既dvd.. 你話係乜.. 佢地都話無問題
就係咁就可以將份parcel拎番屋企了

原帖由 calbee 于 19-4-2007 05:17 PM 发表

我份包裹終於解決左..而解決方法就係... 比錢... 錢係萬能o既... 用錢就可以姐住佢地所有o既眼.. 我無見到你份包裹有手機喎... 我見唔到.. 見唔到.....   
連入面o既dvd.. 你話係乜.. 佢地都話無問題
就 ...

嘩﹐俾我實肉痛死。 不如唔好寄索性晌呢度買好過﹐請問你部機係乜東東﹖

原帖由 deadlifter 于 19-4-2007 06:23 PM 发表

嘩﹐俾我實肉痛死。 不如唔好寄索性晌呢度買好過﹐請問你部機係乜東東﹖

我比左RM200個食錢怪呀, 因為佢地覺得我部手機有影相FUNCTION..所以覺得好貴囉.. (但係佢地唔知幾百蚊舊款機都有影相喇).. 因為佢地唔比我退番份件番香港嘛 ... 我部機係東芝TS32 .. SMARTONE送比我細妹..無駛錢o既

原帖由 calbee 于 19-4-2007 00:19 发表

weiwei7965,
歡迎加入我們, 你是香港人嗎?

谢谢。。
我不是香港人。。是大陆的。。来这里交个朋友。。
广东话会说,不过半桶水。。是常常会出笑话的那种。。。
我先生说得很好,在大陆听口音人家会以为他是香港人。。
呵呵。。。

原帖由 calbee 于 19-4-2007 06:56 PM 发表

我比左RM200個食錢怪呀, 因為佢地覺得我部手機有影相FUNCTION..所以覺得好貴囉.. (但係佢地唔知幾百蚊舊款機都有影相喇).. 因為佢地唔比我退番份件番香港嘛 ... 我部機係東芝TS32 .. SMARTONE送比我細妹..無駛 ...

RM200? 你差唔多俾佐半架機個食錢怪。真係無天理。:@

原帖由 weiwei7965 于 19-4-2007 06:59 PM 发表

谢谢。。
我不是香港人。。是大陆的。。来这里交个朋友。。
广东话会说,不过半桶水。。是常常会出笑话的那种。。。
我先生说得很好,在大陆听口音人家会以为他是香港人。。
呵呵。。。

在檳城, 我也有幾個大陸的朋友, 我們常常都有出來吃吃飯 , 吹吹水 (聊聊天)
下次有機會一起出來玩.. 好嗎?

原帖由 deadlifter 于 19-4-2007 07:06 PM 发表

RM200? 你差唔多俾佐半架機個食錢怪。真係無天理。:@

佢以為我部電話係貴野嘛.. 不過宜家都ok啦.. 因為我個包裹重有其他野..
入面重有d日本買o既化妝品(好彩佢照比我過), 可以拎出去做小買賣.. 幫補下

原帖由 calbee 于 19-4-2007 19:33 发表

在檳城, 我也有幾個大陸的朋友, 我們常常都有出來吃吃飯 , 吹吹水 (聊聊天)
下次有機會一起出來玩.. 好嗎?

好的,没问题。。
您说的那几个瓜我也认识。。
呵呵。。今天还在讨论在他们俩回国前一聚呢。。
他们还没回我。。应该是周六周日这样。。。