佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

好呀!開左fb記得通知呀!我一定加入!
團結!團結!:lol

Hi, everybody.

Chingyyy, I'm staying in Kota Damansara too. Do I know you?

各位香港靚太你地好呀, 我都係來港女呀想請問你地知唔知馬來西亞有冇問事同做和合法事既師傅介紹呀? 我同我老死反左面, 成大半年啦, 我好想同佢做番好朋友呀

我都好想留喺馬來西亞……

大家都不常來這呢>.< 好寂寞啊

Mlamlam 发表于 11-6-2014 05:17 PM
看來有很多香港女仔都會嫁來馬來西亞, 像我的娶馬拉女仔, 而會搬過來馬來一起生活的香港男仔較少?

你好啊!
我是馬來西亞女, 我的男朋友是香港人, 剛來大馬約三個星期.
想請教,有甚麼方法可以延長簽證? 因為才發現香港過來大馬只能逗留30天...

如果到期前到新加坡當天出入境可行嗎?

Follow Us
Fishbeh 发表于 25-8-2014 04:45 PM
你好啊!
我是馬來西亞女, 我的男朋友是香港人, 剛來大馬約三個星期.
想請教,有甚麼方法可以延長簽證? 因 ...

结婚是最佳方法。

不过也可以做商务多次往返签证,就看有没有公司愿意“邀请”喽。

James_Xu 发表于 29-8-2014 12:11 AM
结婚是最佳方法。

不过也可以做商务多次往返签证,就看有没有公司愿意“邀请”喽。

James,

想請教一下, 關於"邀請"
是要公司除邀請函這樣嗎? 需要甚麼名目嗎?

謝謝.

Fishbeh 发表于 29-8-2014 01:08 PM
James,

想請教一下, 關於"邀請"

就是邀请你出席这里的会议(单次),或者邀请你参加一个项目(多次)。

当然也有很多方法,包括第二家园计划,这个适用于投资大马。

calbee 发表于 22-2-2007 01:49 PM
我在lowyat 那邊做一些小買賣, 可以打發時間和順便賺賺錢
在檳城都不是要花很多錢, 因不是很多東西可以 ...

在lowyat几楼?

有5有住系怡保既香港人? ? ?

一口氣睇完廿七版;一個八年歷史嘅帖唔容易。細佬三月起有三分一時間喺吉隆玻,大家多多指教。

各位好,小弟終於和在大馬的女朋友結婚了,過程十分複雜,因為我們結婚的地點在bali..結果要wedding幫手拿著結婚證書去耶加達大馬領事館去做endorse, 之後才順利在 putrajaya 拿結婚證書。

期間也要去法院做tranalate(他們用英文告訴我多一次就收了廿蚊), 最後都順利拿到,用了大約3-4小時就可以了。

今次也有幸試了malaysia airline 的business class, 原來出入境都有專櫃處理不用排隊,行李也極速送到行李帶上,人未到行李己到,少有抵讚。

下一步就是年尾會搬過來大馬定居,到時申請簽証希望各位大大幫忙小弟,謝謝。

Mlamlam 发表于 27-2-2015 12:32 PM
各位好,小弟終於和在大馬的女朋友結婚了,過程十分複雜,因為我們結婚的地點在bali..結果要wedding幫手拿著 ...

恭喜師兄!細佬公司咁啱喺 Kepong (甲洞) 又係同電腦相關,有機聚一聚!

MMMHHH 发表于 22-2-2015 10:05 PM
一口氣睇完廿七版;一個八年歷史嘅帖唔容易。細佬三月起有三分一時間喺吉隆玻,大家多多指教。

欢迎来到马来西亚, 希望时间能让你适应这里的环境~

tongcow23 发表于 13-7-2014 02:53 AM
我都好想留喺馬來西亞……

为什么不能留在马来西亚了?

飘雪 发表于 1-3-2015 12:18 AM
欢迎来到马来西亚, 希望时间能让你适应这里的环境~

謝謝!本地朋友同伙伴一直有聯絡,馬來西亞不會有適應問題。再講小弟不會長住,寧願經常往返。公司大陸同事則輪流交替流駐守。反而非常擔心治安問題,唔計戰亂地區,多個調查話吉隆坡係世上十大危險城市,而我嘅寫字樓仲要喺甲洞,一年唔走得。

有冇香港女仔係喺沙巴KK架?

MMMHHH 发表于 1-3-2015 12:51 AM
謝謝!本地朋友同伙伴一直有聯絡,馬來西亞不會有適應問題。再講小弟不會長住,寧願經常往返。公司大陸同 ...

你在甲洞哪裡呢?我也是甲洞的