佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

原帖由 deadlifter 于 18-6-2007 05:29 PM 发表
其實我都好鍾意食叉燒飯﹐不過呢度D叉燒飯成日都臨上好多好杰既汁﹐我完全接受唔到。我覺得D汁"查禍" 晒成碟飯。

我上次去KL o既 mid valley 下面有一間食燒味o既餐廳.. 我覺得幾ok喎.. 我唔記得叫乜野名.. 不過我食既叉燒飯再加羌蔥.. 我就覺得very good.. 我細妹見到我猛咁話好味.. 佢都話我有無咁誇張..
我個陣時差不多成年無食叉燒飯.. 有d咁o既反應都好正常o者...

我覺得香港d叉燒真是好食好多, 我老公每次回香港都一定要食. 他還大力推薦給他的馬來西亞朋友. 但是這裡的鶏飯好食過香港, 滑d和飯都有味d.

交通方面, 我覺得香港真的好方便. 尤其是現在, 巴士, 小巴 & MTR都可以用八達通,不像以前常常要找零錢.   這裡都有 touch & go, 但問很多這裡的朋友, 他們說不想給rm50的deposit, 走toll時情願排餐死.

回复 #181 calbee 的帖子

金河廣場入口地下都有一間架(燒臘麵飯)。不過好多地方都OK﹐可能係廣東人整既叉燒OK。

大家多D交流下食野地方都好。

回复 #182 藍花 的帖子

係呀﹐我細妹都好鍾意食呢度D雞飯。

回复 #183 藍花 的帖子

呢個我都唔可以理解。尤其係新年要用Toll﹐(兩個新年一齊仲慘)o甘樣塞一塞死好多細胞 ﹐依家Penang大橋都好多人用Touch'N'Go / Smart Tag。但係因為D人成日入錯線想打尖 (打Touch'N'Go/俾錢條queue )﹐所以用Smart Tag果D都係要等餐死。有無Smart Tag都無分別﹐不過至少要用都可以有選擇。

Follow Us
原帖由 deadlifter 于 22-6-2007 12:34 PM 发表
金河廣場入口地下都有一間架(燒臘麵飯)。不過好多地方都OK﹐可能係廣東人整既叉燒OK。

大家多D交流下食野地方都好。

真係.. 咁我一定要去試下先.. 因為我下星期會去KL兩日..

原帖由 deadlifter 于 22-6-2007 12:38 PM 发表
係呀﹐我細妹都好鍾意食呢度D雞飯。

除左雞飯之外.. 菜尾湯我都好鐘意飲O架.. 我叫佢做中式羅宋湯

除左掛住hk既叉燒飯, 茶餐廳美食, 你地仲會掛住d咩野?

之前我妹妹黎探孖b, 我叫佢帶almond roca (樂家杏仁糖), 同埋冠益華記辣椒醬.依度既辣椒油/醬味道始終食唔慣.

回复 #188 calbee 的帖子

菜尾湯﹖廣東人係叫菜腳架。我都鐘意﹐不過晌penang試過既都唔好味(唔知你有無情報邊間好食)﹐暫時最好味果間晌alor star(夠酸夠辣唔油膩)﹗

回复 #189 conniesm 的帖子

我諗係雲吞麵/水餃麵粥果D﹐爽口彈牙既麵呢度真係做唔到香港甘好味 ﹐另外好似唔覺呢度有上海粢飯同豆漿。正宗西餐晌大馬都要去到好一點既餐廳先可以食到。

仲有係油炸鬼﹐食唔度香港既味道。可能炸既油唔同﹐雖然果樣似但係食落直頭係兩樣野。

其實香港好多野都好好食﹐好難話會特別掛住邊樣。我諗最掛住就係“去邊區都有好野食甘方便”。

回复 #189 conniesm 的帖子

我好少食辣椒醬﹐但係自從晌亞羅住過﹐反而會好似當地人o甘食細細既青辣椒仔。仲有我都好掛住墨魚丸米(o岩o岩睇完美女廚房佢地整墨魚丸)

你鐘意食杏仁糖o甘你會唔會都鐘意食杏仁餅﹖

原帖由 deadlifter 于 30-6-2007 11:22 PM 发表
我好少食辣椒醬﹐但係自從晌亞羅住過﹐反而會好似當地人o甘食細細既青辣椒仔。仲有我都好掛住墨魚丸米(o岩o岩睇完美女廚房佢地整墨魚丸)

你鐘意食杏仁糖o甘你會唔會都鐘意食杏仁餅﹖

嘩,你講親樣樣野我都流口水杏仁餅就not really like. eh, 美女廚房你係睇dvd?一共幾多隻, 講起都想睇!

原帖由 deadlifter 于 30-6-2007 11:11 PM 发表
我諗係雲吞麵/水餃麵粥果D﹐爽口彈牙既麵呢度真係做唔到香港甘好味 ﹐另外好似唔覺呢度有上海粢飯同豆漿。正宗西餐晌大馬都要去到好一點既餐廳先可以食到。

仲有係油炸鬼﹐食唔度香港既味道。可能炸既油唔 ...

.......好掛住上海粢飯同豆漿

西餐我都係自己整多, 你知, 一殷食檔既西餐根本都唔係個回事, 自己整好過.....
上海粢飯同豆漿..就唔識整lu!

其實我真係好鬼為食既, 好彩有你o係度陪我講下癲下 講下都好爽!

回复 #193 conniesm 的帖子

美女廚房依家晌Astro做緊﹐乜原來有DVD﹖我依家真係好少行街﹐有時真係有心無力﹐一到六點過後就開始想訓覺﹐朝早又得我一個人揍BB﹐我又餵人奶﹐都好困身下。等到我先生放工果陣我都唔想出去。

你果度買送方唔方便呀﹖我依家晏晝果餐係包伙食﹐夜晚就煮D簡單既或者老公買番黎食又或者出去食(順便去埋超市)。除佐食野方面﹐講下街市買送甘﹐依度好難買到新鮮魚﹐另外唔知你會唔會有同感﹐有時想整排骨(例如BBQ Spare Ribs)﹐但係呢度既全部都起晒D肉﹐好難整。係唯獨是一樣我最欣賞﹐就係生果都算多﹐尤其係熱帶既。

我想我最掛住香港的美食, 應該是咖哩魚旦, 粉仔和魚肉湯...... 一切街邊小食

最近看華麗台時, 我常聽到一個宣傳新秀片段中說, "睇新秀, 贏帛金"
"帛金" 不是死人才要嗎? 幾日後再看到另一個宣傳片才發現他是想說 "睇新秀, 贏萬金", 真的給他們的廣東話嚇死. 你們有沒有在生活上的一些語言笑話可分亨吓?

回复 #197 藍花 的帖子

我早排誤打誤撞睇到一個blog﹐係個大馬女仔寫既﹐話有日見到蔡瀾帶香港團晌度食野﹐o甘香港人慣于稱呼蔡瀾為蔡“san”﹐即日文蔡先生o甘解﹐但係個女仔可能本身D廣東話都唔係好正﹐所以誤意為人地叫蔡“san”為蔡神(你可以晌個心念一次就明﹐有好多人都有語音問題)仲晌文中講話唔明點解D人要封蔡瀾為神﹐頗為誇張云云。

可想而知呢個女仔對成件事既睇法﹐係同真相有好大出入。

我上次去吉吉島﹐竟然俾我睇到佢地入佐好多種唔同味既卡樂B薯片(係咪有佐好耐架﹐還是我唔知)不嬲少食薯片既我都忍唔住手買佐包。唔掂﹐唔掂。

原帖由 deadlifter 于 6-7-2007 04:36 PM 发表
我上次去吉吉島﹐竟然俾我睇到佢地入佐好多種唔同味既卡樂B薯片(係咪有佐好耐架﹐還是我唔知)不嬲少食薯片既我都忍唔住手買佐包。唔掂﹐唔掂。

呀.......!卡樂B呀......!好想食呀!
吉吉島?係米thailand? 係呀thailand有買卡樂B架!