佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: chai_wei

我想当警察

原帖由 higenx 于 17-11-2007 08:22 PM 发表

当穿上制服执行任务时,辅警是有100%的实权。和正规的警察没两样的!
如果你是辅警的Inspector,你的权利也和正规inspector一样!
不一样的只是工作时间而已!辅警通常都是晚间才去上班。通常一个星期只 ...

那要怎样申请呢?要有什么资格?

原帖由 steven268h 于 17-11-2007 04:42 PM 发表

那个是辅警,算是一个后备警察之类的。但是没有实权,需要有真正的警察一齐出动进行巡逻任务的。

SP的权力是和正规警察一样的.但SP大多数都属于GENERAL DUTY.
有些地区的SP是有UNIT KHAS的.UNIT KHAS的意思就是说他们虽然是SP但却有权力在特定的情况下不用穿制服来执行任务.

现在最新的ARAHAN就是SP可以在没正规警察的情况下独自出外巡逻.(BCJ)BANTU CEGAH JENAYAH

原帖由 steven268h 于 17-11-2007 08:27 PM 发表

辅警可以逮捕人?

SP绝对有逮捕权力.有些地区的SP甚至能出SAMAN.

SP的KAD KUASA有这样写到:

NOMBOR:SPXXXXX
PANGKAT:KONSTABEL/SP, KOPERAL/SP, SARJEN/SP......
NAME:XXXXXX

TELAH DILANTIK MENJADI SEORANG PEGAWAI POLIS SUKARELAWAN DI BAWAH AKTA POLIS 1967,
DAN ADALAH DILETAKHAK DENGAN SEPATUTNYA SEMUA KUASA DAN ISTIMEWAAN SETARAF DENGAN PANGKATNYA

还有的就是SUKARELAWAN POLIS是志愿警察.
辅警在这国家应该是POLIS BANTUAN.如GENTING, BSN, POS OFFICE,TNB等等...
POLIS BANTUAN 的权力就是十分有限的,因为他们的权力只在于他们的工作范围内.
一出工作范围他们就自动丧失执行权力了

评分

神气 + 100 感谢分享

原帖由 higenx 于 17-11-2007 08:22 PM 发表

当穿上制服执行任务时,辅警是有100%的实权。和正规的警察没两样的!
如果你是辅警的Inspector,你的权利也和正规inspector一样!
不一样的只是工作时间而已!辅警通常都是晚间才去上班。通常一个星期只 ...

恭喜你!你终于等到了.
如没错的话,LATIHAN 会在2月开始.
因为还有某些地区的PENGAMBILAN还没搞妥.

原帖由 MAN.UNITED 于 19-11-2007 10:02 AM 发表

恭喜你!你终于等到了.
如没错的话,LATIHAN 会在2月开始.
因为还有某些地区的PENGAMBILAN还没搞妥.

是等所有的地区一起的吗?我听那个jurulatih sarjan讲他们要尽快开始latihan了,可能就在11月。
我在马来论坛那边看到好像KL那边的已经开始latihan了。
还是我应该打电话去IPK的Bhg Hal Ehwal Awam问?

原帖由 MAN.UNITED 于 19-11-2007 09:48 AM 发表

SP绝对有逮捕权力.有些地区的SP甚至能出SAMAN.

SP的KAD KUASA有这样写到:

NOMBOR:SPXXXXX
PANGKAT:KONSTABEL/SP, KOPERAL/SP, SARJEN/SP......
NAME:XXXXXX

TELAH DILANTIK MENJADI SEORANG PEGAW ...

MU 兄 ,现在你们的KadKuasa 是用新式或还是旧式的?

Follow Us
请问,如果招收面试,是在武吉阿曼吗?
我人在槟城,想安排一下。

申请这个。
1)     JAWATAN  (A) - INSPEKTOR (LELAKI/WANITA)
        Rujukan Fail  :  FTMT 20/2007 DLM. KPN (PR) 114/3

i)   Jabatan                            : Polis Diraja Malaysia
        ii)   Kumpulan Perkhidmatan     : Pengurusan & Profesional, Sokongan
                                                      (Skim Perkhidmatan Bersepadu)
        iii)  Klasifikasi Perkhidmatan      : Perkhidmatan Polis

2)    JADUAL GAJI DAN ELAUN  

Pangkat   
  Peringkat Gaji
  Elaun Khidmat
(RM)   
  Insentif
(RM)
Elaun Perumahan
(RM)

Pelatih Inspektor    1. 1,423.50 (STPM)
2. 1,664.16 (Diploma)  160.00
  -
  -

Inspektor 1,423.50 - 3,710.66   160.00
100.00
420.00

Chif Inspektor 2,681.90 - 4,199.80 160.00
  100.00
420.00

3). SYARAT LANTIKAN :-      
    3.1    Warganegara Malaysia
    3.2    Berumur 18 tahun dan tidak melebihi 28 tahun pada tarikh tutup iklan

3.3    Kelayakan:-
                3.3.1    Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
                           ATAU
                3.3.2    Diploma yang diiktiraf oleh kerajaan;
                           ATAU
                3.3.3    Kepujian Bahasa Malaysia / Bahasa Melayu (Termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Siji
                           Pelajaran Malaysia;
                3.3.4    Calon-calon yang mempunyai kelulusan Ijazah yang diiktiraf oleh Kerajaan boleh juga memohon.
                3.3.5    Pemohon mestilah memastikan kelyakan yang dimiliki adalah diiktiraf oleh Kerajaan untuk
                           tujuan lantikan ke dalam perkhidmatan awam. Sila rujuk ke Unit Pengiktirafan Kelayakan,
                           Bahagian Latihan, Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia untuk mengesahkan pengiktirafan
                           kelayakan yang dimiliki atau layari laman web Pengiktirafan Kelayakan www.jpa.gov.my

原帖由 不要叫我星爷 于 20-11-2007 11:16 AM 发表
请问,如果招收面试,是在武吉阿曼吗?
我人在槟城,想安排一下。

首先你要到IPD去拿Borang。要带你的Sijil全部去给他们看的。
填完borang要邮寄去Bukit Aman。只有被通知的才可去interview。

回复 #148 不要叫我星爷 的帖子

要快哦!26/11/07就是截止日期了!如果没记错的话,第一轮面试好像在自己的州属举行!你可以打去问问!

不好意思,aresjb是说现在吉隆坡已经开始招收志愿警察是不是?到26号?

我半年前上次申请过,收到信但因为安排不到时间面试,所以没有了。所以很期待下来的招收时间。请回复确定。

谢谢!

原帖由 不要叫我星爷 于 20-11-2007 11:18 AM 发表
申请这个。
1)     JAWATAN  (A) - INSPEKTOR (LELAKI/WANITA)
        Rujukan Fail  :  FTMT 20/2007 DLM. KPN (PR) 114/3

i)   Jabatan                            : Polis Diraja Malaysia
...

请问你是要申请自愿警察还是正式警察? 

回复 #152 怪侠小帅哥 的帖子

我想要申请自愿警察,但是现在在槟城

原帖由 文雁 于 21-11-2007 01:13 AM 发表
我想要申请自愿警察,但是现在在槟城

哪个是你的分身?

回复 #154 怪侠小帅哥 的帖子

什么分身?不明白。。。。

原帖由 怪侠小帅哥 于 21-11-2007 01:06 AM 发表

请问你是要申请自愿警察还是正式警察? 

正式警察,哪个不是我的分身,我没有分身的。
原帖由 higenx 于 20-11-2007 12:18 PM 发表

首先你要到IPD去拿Borang。要带你的Sijil全部去给他们看的。
填完borang要邮寄去Bukit Aman。只有被通知的才可去interview。

我download了,也填完了,今天寄。谢谢你。

原帖由 aressjh 于 20-11-2007 12:21 PM 发表
要快哦!26/11/07就是截止日期了!如果没记错的话,第一轮面试好像在自己的州属举行!你可以打去问问!

谢谢,那么我就可以安排一下了。

原帖由 不要叫我星爷 于 21-11-2007 10:09 AM 发表

正式警察,哪个不是我的分身,我没有分身的。

我download了,也填完了,今天寄。谢谢你。

谢谢,那么我就可以安排一下了。

请问你去那里找到这些详情的?
我也是想申请
可以给我网址吗?
还有去那里download表格?

谢谢

原帖由 hseoun 于 20-11-2007 02:10 PM 发表
不好意思,aresjb是说现在吉隆坡已经开始招收志愿警察是不是?到26号?

我半年前上次申请过,收到信但因为安排不到时间面试,所以没有了。所以很期待下来的招收时间。请回复确定。

谢谢!

我没讲过啊。。。
不是志愿警察,是正式警察!

原帖由 怪侠小帅哥 于 21-11-2007 11:11 AM 发表

请问你去那里找到这些详情的?
我也是想申请
可以给我网址吗?
还有去那里download表格?

谢谢

我send你link,你去下载。但记得要在26日前交到到!加油!
http://www.rmp.gov.my/adhoc/adhoc_details.cfm?id=59

arresh....are u a police??