佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: yow_meng5727

QR代码扫一扫,实冇走鸡!!部分小贩暂不适应电子钱包, 收完钱,油炸鬼,炸香蕉都焦黑了!!

kosmiklove 发表于 17-1-2020 09:29 PM
申請TnG都可以驚到被查稅。。。笑死啊。。!!你冇產業?銀行出入數?。。冇車?系大馬冇任何錢財瓜葛任何資料。。?

的確沒記錄的。收入記錄是 0.

沒報稅...............
沒抽epf...............
銀行balance 是少過100.
錢在哪裡.....................

全用cash..........

FundMania 发表于 17-1-2020 09:38 PM
的確沒記錄的。收入記錄是 0.

沒報稅...............
沒抽epf...............
銀行balance 是少過100.
錢在哪裡.....................

全用cash..........

哇。。!!失敬。。失敬。。!!。。。勁

kosmiklove 发表于 17-1-2020 09:32 PM
所以咪話囖。。。咁容易可以得到別人嘅QRcode咩?收皮啦。。。你。傻仔。。仙家。

做咩你敢驚人睇你嘅qrcode咧?
你唔係話冇可能畀人冒充嘅乜?
你話人傻,又話人仙家,
你自己唔敢share俾人睇,矛盾囖。

一是你show你嘅qrcode出嚟睇,
其他嘅嘢就唔使嘥口水。

我衹係要一個qrcode就夠。

FundMania 发表于 17-1-2020 09:44 PM
做咩你敢驚人睇你嘅qrcode咧?
你唔係話冇可能畀人冒充嘅乜?
你話人傻,又話人仙家,
你自己唔敢share俾人睇,矛盾囖。

一是你show你嘅qrcode出嚟睇,
其他嘅嘢就唔使嘥口水。

我衹係要一個qrcode就夠 ...

以身作則。。證明一切。。仙家就認啦。。!!哈哈哈。。大炮友。

系我有料嘅。。即刻證明出嚟嚕。。橫掂都無人曉。怕乜俾人睇嘖。。。!哈哈哈

仙家大炮。。咁多。。唉!!說三道四。。又證明唔到一切。紙上談兵咩。。哈哈哈。。又咪系。。copy paste 。。呢d伎倆。。

评分

yow_meng5727 + 5 精品文章

Follow Us
FundMania 发表于 17-1-2020 09:16 PM
我先唔傻。
用自己ID咪扣返自己嘅鐳。
用你嘅ID,扣你嘅鐳先有意思。

你驚咩?

嚟啦。。用自己嘅證明下啦。。扣咗最多咪俾返你啦。驚啊?

扫描二维码,或使用其他电子付账系统,真的都很好用。我最近一次到中国旅游, 两个人十多天零用花了2500人民币, 其中1500是使用支付宝付账。省了掏钱找钱的动作, 方便,卫生,环保。

只是对于老一辈或没有网络的地方,就不方便了

yow_meng5727 发表于 16-1-2020 04:59 PM
可能骇客对你滴一声,你可以哭晕厕所了............

这样容易hack的话, 全马拥有银行户口的人都哭了。。。。

kosmiklove 发表于 17-1-2020 11:39 PM
嚟啦。。用自己嘅證明下啦。。扣咗最多咪俾返你啦。驚啊?

你係咪傻嘅咧?
我自己嘅ewallet梗係可以過數啦。
根本就唔需要【冒充】。

我係要用你嘅ID或人哋的ID嚟過數。
學你話斎,如果用咗你的ID扣咗數,
咪【考慮】俾返你囖。
我知你驚咖,
唔係嘅話,你早就show咗你【自己嘅qrcode】囖。

GagahSetia3.0 发表于 18-1-2020 01:08 AM
这样容易hack的话, 全马拥有银行户口的人都哭了。。。。

話雖如此,那個自家qrcode要絕度小心保管。
千萬不要給人留底,因爲那個qrcode極度容易冒充。

個人建議只在需要pin 驗證過賬的商店才使用ewallet。
這個絕度安全。

當然這個就要求你的手機有網絡。

yow_meng5727 发表于 17-1-2020 01:20 PM
女生很白很性感下, 可是嘴巴有点大.......

奶子太小粒 。。

FundMania 发表于 18-1-2020 10:01 AM
你係咪傻嘅咧?
我自己嘅ewallet梗係可以過數啦。
根本就唔需要【冒充】。

我係要用你嘅ID或人哋的ID嚟過數。
學你話斎,如果用咗你的ID扣咗數,
咪【考慮】俾返你囖。
我知你驚咖,
唔係嘅話,你早就sho ...

哈哈哈。。你表達自己啊。。?哈哈哈。。你又咪系驚。。你傻無理由跟住你傻。。。傻仔。哈哈哈

FundMania 发表于 18-1-2020 10:06 AM
話雖如此,那個自家qrcode要絕度小心保管。
千萬不要給人留底,因爲那個qrcode極度容易冒充。

個人建議只在需要pin 驗證過賬的商店才使用ewallet。
這個絕度安全。

當然這個就要求你的手機有網絡。

無廢話啦。。。仙家。當然小心保管囖。難道要好擬你咁樣問人哋拎ORcode..就咁易俾你咩。。廢話仙家大炮。

图片这个qr code,就是把qr码convert去小贩的户口而已。就好象你去银行atm机地上捡到那些收据,只有对方的户口号码能有屁用。qr code只是一个转换器,并没有什么精密的计算和涉及任何安全问题。

彩虹百合 发表于 17-1-2020 03:12 PM
话说我到中国旅行在药妆店买东西,排队等候付款时,听到店员喊电子付费有问题,用其他付款方式的顾客可以先付,结果十多个排队的人中只有我用现金,其他的人就慢慢等系统恢复。当时的我觉得现金才是王道。

偶然遇到网络故障,可以用手机分享给收银机4G网,或者由店员手机直接收款。

有线网、手机全部故障的情况几乎不可能!

工藤洗衣机 发表于 19-1-2020 09:53 AM
图片这个qr code,就是把qr码convert去小贩的户口而已。就好象你去银行atm机地上捡到那些收据,只有对方的户口号码能有屁用。qr code只是一个转换器,并没有什么精密的计算和涉及任何安全问题。

不,是有如你撿到一個有錢的touch n go 卡。如果你拿著一張夠錢的touch  n go 卡去搭lrt,lrt門會開嗎?

堕落死神 发表于 17-1-2020 12:02 AM
我还是比较喜欢现金交易。

一样

oyak999 发表于 19-1-2020 02:29 PM
偶然遇到网络故障,可以用手机分享给收银机4G网,或者由店员手机直接收款。

有线网、手机全部故障的情况几乎不可能!

那是什么情形我就不懂了,只知道一堆人在哪里等,我用现金就立刻付款走人了。 然后几天后去超市买东西,也是有一位顾客不懂手机或网路有问题,搞了几分钟才付款成功,我们就无奈的等。中国的电子钱包付费应该也很成熟了,但是还是避免不了这些问题。

FundMania 发表于 19-1-2020 06:03 PM
不,是有如你撿到一個有錢的touch n go 卡。如果你拿著一張夠錢的touch  n go 卡去搭lrt,lrt門會開嗎?

不,你不了解qr code扮演的角色。它只是转换器。任何网上支付过账交易时,都会要求输入密码,我想电子钱包也不例外吧。要担心的并不是qr code。充其量它只是扮演登录和转向对方账户的一个方向。