佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

講廣東話為主的地方的青少年/兒童還會講廣東話嗎?

如題,我是KL人,據我觀察KL的青少年/兒童大多只會講華語很少會講廣東話(難道廣東話就要這一代毀了嗎?)
单选投票, 共有 12 人参与投票

距结束还有: 7272 天1 小时2 分钟

您所在的用户组没有投票权限

部分人讲广东话舌头会打结的

的确少了,看到大学里都不大会讲标准的,大多数华语福建比较多~

在不久的將來,全球華裔就只有一種語言而已:普通話

粤语在大马早就不存在了,什么是番禺话懂吗?什么是台山话懂吗?

那怡保的情況怎麼樣?

Follow Us
樓主,啲人唔喺你面前講唔代表佢哋唔嘵講。
華裔馬來西亞人有樣嘢係世界聞名嘅,就係講嘢叻。
語言能力唔係一去不返嘅,試諗下,舊時啲吉隆坡福建人,客家人是點識講廣東話嘅哩?

deviruchi838 发表于 9-10-2016 11:37 PM
在不久的將來,全球華裔就只有一種語言而已:普通話

普通話?我可以寫包單你講唔嚟。
馬來西亞講咗咁多年都係講緊自己嘅【華語】。

ongtk 发表于 11-10-2016 10:17 AM
粤语在大马早就不存在了,什么是番禺话懂吗?什么是台山话懂吗?

你應該唔係馬來西亞人。
你知唔知馬來西亞有個電視臺係叫【華麗臺】㗎?又有個臺係叫【Astro On Demand】,係長久播放香港廣東話節目嘅。
如果你話粵語唔存在于馬來西亞,一你係聾嘅,聽不到固然冇粵語,一係你根本就同社會脫晒節,長久匿喺屋企處幻想緊當今嘅社會。
得閑就行出街同人講下嘢喇。

ahju 发表于 25-11-2016 10:38 PM
普通話?我可以寫包單你講唔嚟。
馬來西亞講咗咁多年都係講緊自己嘅【華語】。

哥仔,你我素未謀面,點解你會咁肯定我講唔到一口流利嘅普通話呢?     

ahju 发表于 25-11-2016 10:51 PM
你應該唔係馬來西亞人。
你知唔知馬來西亞有個電視臺係叫【華麗臺】㗎?又有個臺係叫【Astro On Demand】,係長久播放香港廣東話節目嘅。
如果你話粵語唔存在于馬來西亞,一你係聾嘅,聽不到固然冇粵語, ...

又来一个又可怜又无知的粤人,那是广州话罢了傻佬。去看看谁语争锋吧。粤语分很多很多种的。清远话广州人根本听不懂,佛山话广州人也听不懂。
更加不必说什么吴化廉州信宜粤语!全大马什么籍贯最可怜?就是粤人!

ongtk 发表于 26-11-2016 07:00 AM
又来一个又可怜又无知的粤人,那是广州话罢了傻佬。去看看谁语争锋吧。粤语分很多很多种的。清远话广州人根本听不懂,佛山话广州人也听不懂。
更加不必说什么吴化廉州信宜粤语!全大马什么籍贯最可怜?就是 ...

哎喲喲。聽講呢處係【馬來西亞】噃,乜乜廣州吖,佛山吖,清遠吖,有關係乜?可憐?見仁見智囖。可以用粵白話文寫出自己嘅語言,都算係噉嘅喇。總好過啲人日日話人呢樣唔似,嗰樣唔啱,而自己寫啲字就錯漏百出,語法亂哂大窿。

deviruchi838 发表于 25-11-2016 11:39 PM
哥仔,你我素未謀面,點解你會咁肯定我講唔到一口流利嘅普通話呢?

我冇意思話你唔識講流利嘅普通話。我只係強調馬來西亞講嘅永遠都係屬於自我特色嘅【馬來西亞華語】

ahju 发表于 26-11-2016 04:05 PM
我冇意思話你唔識講流利嘅普通話。我只係強調馬來西亞講嘅永遠都係屬於自我特色嘅【馬來西亞華語】

唔鹹唔淡,不思進取,原地踏步,乃係馬拉特色。有啲人仲覺得講呢啲只有本地人先明嘅華語感到自豪     

ahju 发表于 26-11-2016 04:01 PM
哎喲喲。聽講呢處係【馬來西亞】噃,乜乜廣州吖,佛山吖,清遠吖,有關係乜?可憐?見仁見智囖。可以用粵白話文寫出自己嘅語言,都算係噉嘅喇。總好過啲人日日話人呢樣唔似,嗰樣唔啱,而自己寫啲字就錯漏百出,語 ...

粤语本字我知比你多就够了,祖籍没关系?白痴就是白痴!香港专家来大马问的是到底你们会说祖先的粤语吗?点解?白痴都知点解。

因为自己学唔认就话祖先的粤语不重要那种人最可悲,故意话其实全部粤语同广州话都系差不多都系一样可悲!

ongtk 发表于 26-11-2016 04:36 PM
粤语本字我知比你多就够了,祖籍没关系?白痴就是白痴!香港专家来大马问的是到底你们会说祖先的粤语吗?点解?白痴都知点解。

知道同使用係兩回事。就好似好多人知道成為億萬富翁嘅道理噉,試問又有幾多人做得到哩?又睇你啲字,講就好似好犀利噉,老實講句嚹,就算俾小學生睇,都可以睇得出你啲語法係有好大嘅問題。唔通你唔覺嘅乜?

deviruchi838 发表于 26-11-2016 04:21 PM
唔鹹唔淡,不思進取,原地踏步,乃係馬拉特色。有啲人仲覺得講呢啲只有本地人先明嘅華語感到自豪

因缺斯庭。近年嘅普通話愈来愈难。

ongtk 发表于 26-11-2016 04:48 PM
因为自己学唔认就话祖先的粤语不重要那种人最可悲,故意话其实全部粤语同广州话都系差不多都系一样可悲!

你講笑話吖。睇你啲字我真係曉笑嘅喎。寫字唔使急嘅,慢慢嚟,組織下,俾人容易睇得明白。我幫你寫過啲字喇。【因為自己學唔嚟,就話祖先嘅粵語唔重要,呢種人係最可悲嘅。仲有啲話所有粵語同廣州話都差唔多嘅,呢種人亦係可悲嘅。】

ahju 发表于 26-11-2016 05:00 PM
因缺斯庭。近年嘅普通話愈来愈难。

有幾難?一句講撚哂,咪得四個音咁撚大把