佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

怪夢集

我是一個很容易做怪夢的人,而且每個怪夢的情節都會記得一清二楚

有時,我會把怪夢的細節記下來,留待日後回顧,希望能看出每個夢到底透露著怎樣的信息

有人燒巴、煙味一直到1、2點先散

呼吸比較順之後、終於入睡

一睏着、就開始發夢

夢中、我好似係一個窮學生、同堆三教九流租一間舊屋住

然後有一個女housemate同我講佢去買早餐、順便買埋我份

我就答應幫佢去買信封

一切準備好後、我等就出門各自搭車

我搭到一個好偏僻個地方落車、然後行入一間雜貨店

我拿開兩疊信封、就去還錢

我聽到店員講 "一共14文、但如果你畀20文就算你4文"

我就拿出兩張10文畀佢

邊知佢淨找畀我6文

我問佢 : "m係講畀20文就算4文個咩?"

結果佢走去拿10張彩票放到該兩疊信封上高

"一張彩票1文、係咁喇"
(我畀20文、佢找6文  彩票十張十文加信封4文一共係14文)

"我無講愛買彩票喎、你咁無係擺明呃錢?"

佢無答我

"喂、d信封同彩票我m買喇、20文還返畀我"

"邊有咁咖?貨一出門、概不退貨"

"咁我報警喇"

該店員畀我嚇到、走去拿成4、5包保x套加埋落去

"係咁喇、毋鬧咁大啦"

"我m管、我咩都m買喇、20文畀返我"

"咩你呢個人咁咖?"

我無繼續講落去、搶返我20文就走

醒來之後、我算開算: 14文買兩疊信封、10張彩票、4包保x套其實都幾抵下~~

做咩我曉拒絕佢哩? 奇怪。。。。。。。

怪夢 2011-01-22

晏晝4點忽然好眼睏,想睏喺床上高咪下眼,結果就睏開半粒鐘,發咗一個夢

我夢到我喺大學上完課,然後搭電梯落去底層。行出電梯,我發覺我好似去到類似日本個地下道商場,兩邊有好多店。我向前行,忽然見到我一個教授喺一間診所入面。我入去同佢打招呼,但係佢完全無反應。我睇多幾眼,發覺我應該係認錯人,就出去繼續行。

出開診所,我好快就行到出口前面。一行出出口,就係JB街道。我忽然諗起,我頭先正話上完課,搭電梯落到底層,然後行出出口就已經係JB,幾時JB同我大學有個地下通道連住咖?

我諗而後上學好方便就好開心,忽然間就醒來咗~~

ADVERTISEMENT

阿姨同外公一同出完山,前兩日要守靈無點睏到,一返到屋沖開個涼就馬上睏着

無夢到佢地兩個,反而係發開個怪夢

我夢到我喺一間未見過個屋,見到兩個人喺神檯前面拎住香,就行前去問佢地拜緊邊個

佢地答我: "我地拜緊神"

"神?"

我睇到神檯上高擺住一個相架,但係相架入面竟然無相

我就問佢地,"張相係未放入去定係跌咗落去啊?"

"無,呢張就係佢個相",佢地答我

"但係入面根本無相喎~~~"

一講完,我睇到佢地兩個瞪住我,然後我就醒開~~

好久未試過做怪夢,不過昨天個夢不算很怪,只是印象很深刻

我夢到自己在一間很大間個學校,不是寬中,不過學生都穿寬中個校服。一開始我出現在該間學校個行政樓,差不多5、6層高。我手上拿住一疊考卷,考題都很難,做了很久才做完。

然後我截住一個戴眼鏡個初中生,問他要交去哪裡,他講交去  "行政部"   就可以了。正打算要去 "行政部",突然看到一個很久沒有見面個老同學,就上前去同他聊。

他講他要去圖書館還書,我就講跟他一起去看看。我發現那間學校行政樓跟圖書館樓隔一條馬路,要看交通燈才可以過。不過走到一半,我發現  "行政部"  要午休了,就趕快倒回去交那疊考卷。

然後鏡頭突然轉到新加坡組屋,我在走廊走得很慢。突然,一間屋個大門打開了,一個穿住寬中體育服個女人抱住一個女孩手上拿住香走出來,拜了拜插在天公爐。 我偷聽到她對女孩講:  " 如果你考上就好了 "

她們兩母女進屋後,我就醒了

LZ,我来吹水啦

看来你对目前的生活感到抑或,压力或不满,也许你正在思索如何改变现状?