佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

Fujifilm X m1 相機

hi,第一次po
想進入拍攝領域。

入門相機

我比較不喜歡 粗枝大葉感覺的 DSLR
所以想找  DC的

Fujifilm 我覺得 x系列
近來新出的
M1

還不錯
拿之前的 e1  還有pro

其實 m1  真的也還不錯 ^_^

希望這裡的大大 給點意見

大概就這樣的啦

哈哈

轉帖 資料

- 修正了 X-Pro1 / X-E1 Power On/OFF 制太容易 "hi" 到誤開的問題, X-M1 是很實的, 不會錯誤開機
- X-M1 是有 AEL 的, Fn 制可設定成 AEL/AFL
- Face detection 要用 FN 或在 menu 內設定 on/off, 不能在 Q-Menu 內設定  , 我選擇把 C mode 設定成 Face Detection On, 禁一轉去 C mode 就用到
- X-M1 的 LCD 比 X-E1 好得多了, 色溫也比 X-E1 的準 (XE1 係偏紅, EVF 才是準)
- 機身真的很細呢
- Save 相只用上普通 Class10 的 SD card 也很順, 在 XE1 上 USH-1 我覺得是必需的
- X-M1 機身操作流暢度, Liveview 等都比 XE1 好, 最明顯測試到的是, 在 XPro-1 / XE-1 上, 把 Fn 設成 "Film Simulation", 按 Fn 即時 Preview 效果時, Liveview 會窒窒下, 而 XM1 上是流暢的
- 基本上 XPro1 / XE1 還在等 Firmware Upgrade 的部份有用功能, 在 X-M1 上已經有了 (ISO Auto control)
- 銀色位的觀感不錯, 舊時買XE1 時我本來打算買銀黑, 但見到現貨後轉買全黑 ...
- 銀色的轉盤好似係金屬
- 大轉盤預設就係+-ev, 所以操作上同xpro/xe 沒分別, 轉盤和開關制一樣改"實" 左, 唔會再好似舊時禁放係相機袋會 hi 到走位
- 機背d 制比 xe1 方便, 因為集中哂係右邊, 更加有 WB/連拍 mode 制, 可一按即改 5.6fps/3fps, Drive Mode WB
- 追焦要按"右" 開始, 比較奇怪, 點解唔半按快門就開始tracking, 鬆手就停呢 ? fuji 又一次古怪設定...
- XPro-1/XE-1 的 AEL 制係 MF 時可用來 AF, XM-1 也可在 Fn 制設成同一功能
- MF 放大只有一個放大率, 大約係 5X 左右, 有 peaking 但效果同 XE1 差唔多, 希望日後有得改色
- Wifi 可設定自動 resize 做 3MP (方便 upload 上網) 或原圖, 除左直接係 iOS/Android 上相/GPS 之外, 仲有 PC Auto Save 功能
- M mode 下也可使用 Auto ISO 了 ! 即係你可以同時自訂快門和光圈, 曝光由相身幫你控制 (-+0EV)
- 因有了自定安全快門和 M mode 下使用 Auto ISO, 因此可把安全快門設成 1/80 防目標移動, 當需要慢一點快門時 (例如目標固定而想 ISO 低一點時), 可即時轉成 M mode (Auto ISO), set 慢快門 + 想要的光圈, 不用去更改安全快門的設定 ! 今次富士 user friendly 了   (這點 XPro1, XE1 日後一定要新增, 實用又方便好多)
- Wifi 有點慢, send 相沒問題, 但如果 send 條幾百 MB 的 Video 就大鑊了.....
- 拍 Video 比 XE-1 好得多, 焦點無再成日亂走, 但仲係無法自定焦點同半按快門強行重新對焦 (nex 可以), 另外開始拍片後, 不能更為 EV
- Provia 的預設對比高左, Shadow 比較 XE1 果時實同黑, 我實際測試過, X-M1 上的 Provia, 黑色位 (shadow) 已經變成同 Astia 一樣; 睇完 Dpreview X100S 的review, 佢地 confirm 左 Fuji 係 X100S 上改高左 shadow 值; 我比較鐘意 "舊時" 的 Provia, 因為Shadow 位過渡比較靚, 所以我 Set Shadow -1
- 追焦唔好太追得準, 因為佢好奇怪地半按快門果下會 "停低來重新對焦一次" , 拍一些唔太移動的目標時, 用來變成 "自動轉" 對焦點的 AF-C 反而不錯 (唔洗成日人手選點); 另外單點 AF 已夠快
- 機背個 mon 殼上下應該好容易花, 因為係塑膠
- 今日買左張 Toshiba Type II 的 UHS-I SD card (60MB/s Write) 比 X-M1, 開 5.6fps 影 Jpeg Fine, 拍左 5 秒後人手停止睇下要 save 幾耐, 發覺基本上係 0 秒   以為壞卡 Save 唔到 ? 但原來真係已 Save 好哂, 呢張卡夾 X-M1 睇來好好, $223 32GB

- XF 27mm F2.8 對焦是全 X 系最快 ! 我用過了 XF18, 35, 18-55, 16-50, 沒一支夠佢快 ! 超越了 Nex 系, 到達 OMD 級數
- XF 27mm F2.8 是金屬鏡 mount, 但還是極輕身, 也很薄, 比 XF18/2 明顯細會薄了近一半
- XF 27mm F2.8 F2.8 邊位其實同普通 SLR wide 鏡差唔多, 收到 F4 成像已改善, F5.6 已接近全清實正, F4 邊位已同 XC16-50 的 F8 差沒幾
- 官方數據圖, XF27 邊位比 XF18/2 仲高解像度
http://www.fujifilm.com.hk/produ ... 2_r/specifications/
http://www.fujifilm.com.hk/produ ... f28/specifications/
- 好多人會擔心沒左光圈環會用唔慣, 但事實係, 因為支鏡太薄同沒重量感, 你係會單手渣機就影了, point and shoot
- X-M1 + XF27 真係 X20 大細, X-Pro1 畫質  用慣左佢唔想用番 X-E1 + 18-55  
- 光學成像比 XF18/2 好, 點解我會知 ? 你試下裝支 XF18/2 上機對焦後, 按換鏡頭制, 再轉支鏡離開接點少少, 畫面黑一黑, F值變成 F0, 你就會見到數碼修正關閉後的真實 "光學成像", 俗稱 "照妖鏡"  

- XC16-50 手感其實唔差, 也比 XF18-55 輕身得多, 對焦和 OIS 也比 XF18-55 靜, 暫時感覺不錯
- 雖說是入門 XC 鏡, 但鏡片沒偷工減料, 鏡尾和 XF18-55 一樣安裝了一塊固定的鏡片, 防止 Zoom In/Out 和對焦時把塵吹入鏡內/Cmos !
- 成像比預期的好 (呀...舊時用慣左 nex 果支 kit), 其實唔講唔多知邊張係 XF18-55/XC16-50 (我未玩 100% crop 比較, 因為普通 Zoom 鏡仲要聞相, 好似有點多餘...)
- 散景嗎 ? 不要想太多了, F3.5-5.6  
- 當成 Fuji X 系唯一的平價 Wide (等效 24mm) 鏡用吧, 影像特色就一定沒, 實用鏡一支

看看台灣方便的 "XM1蓋大樓", Face Detection 拍人物, 細路很不錯  
http://www.mobile01.com/topicdet ... 0&last=45214018

分享幾張試機相 - X-M1 + XF27/2.8
http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1214352

分享 X-M1 + XF27/2.8 拍片表現
http://www.dchome.net/forum.php? ... =1214435&extra=

轉子﹣ http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1214027

對於新手的入門

這款  大家的意見 希望都能大大的幫助我~

而且我會選擇這一個的原因 也有因為
他的lens也不少

而且 在台灣的發表會
也聲明 2014年會有   11個 lens來用

是不是很值得?
哈哈

目前fuji在對焦上還比不上同畫幅的Sony更追不上M4/3聯盟,

如果對焦不是問題(如拍運動與追小孩)的話fuji是很好的選擇。
直出jpeg就有非常好的畫質與顏色了。

Follow Us
我买E-PL5之前有把X-M1列入我的考虑,最后选择E-PL5不是因为X-M1差,说实在的我觉得X-M1无论画质以及杂讯控制都比E-PL5好,我顾虑的是Fujifilm X series的镜头不多而且价钱相当贵,而E-PL5给我最大的方便是我以前用的4/3镜头通过转接环就可以全部用上(我以前是用Olympus E510的也买了多个镜头)可以省下许多买镜头的钱。我最喜欢X-M1的色调,就是莫名其妙的很日本风味,而且以mirror less相机来说,他的杂讯控制算非常出色,只是一些人在网上评论说X-M1的自动对焦比较慢尤其是拍近距的时候,不知是不是?

tattatheng 发表于 20-9-2013 12:12 AM
目前fuji在對焦上還比不上同畫幅的Sony更追不上M4/3聯盟,

如果對焦不是問題(如拍運動與追小孩)的話fu ...

對啊! 我看 mobile01
裏面很多人的 評測
還有實拍照片!

真的很不錯了

wruel 发表于 21-9-2013 01:43 AM
我买E-PL5之前有把X-M1列入我的考虑,最后选择E-PL5不是因为X-M1差,说实在的我觉得X-M1无论画质以及杂讯控 ...

用 35mm 好像有慢一點

27mm的就還ok~
哈哈

也對==  他的發表會
他說明年會有總共1個鏡頭吧~

不過一個鏡頭的價錢
== 有點。。。

如果我入手的話~
應該是買 雙鏡組
16-50mm
27mm

這兩個~看看行不行