Malay
颜色选择
阳光橙
深夜黑
天空蓝
葡萄紫
薄荷绿
深海蓝
首页
论坛
佳礼报道
新闻
搜索
1637
查看
4
回复

[分享] 一封来至一位有头脑的马来同胞的信 [求楼主别删]

[复制链接]

楼主: next2u12       显示全部楼层   阅读模式

楼主
发表于 9-5-2013 09:02 PM | 显示全部楼层 |阅读模式
7 MEI — Menggunakan istilah “Chinese tsunami” atau “Tsunami Cina” adalah satu kenyataan yang amat tidak bertanggungjawab terhadap masyarakat Cina oleh Datuk Seri Najib Razak.
Jangan lupa kemenangan Umno/BN bukan sahaja dari sokongan orang-orang Melayu semata-mata ia juga disokong oleh ramai juga pengundi-pengundi kaum Cina dan India.
Malangnya bagi BN, berbeza dengan majoriti pengundi-pengundi Melayu dan lain lain, majoriti pengundi-pengundi Cina menolak Umno/BN BUKANNYA bererti mereka membenci Melayu tetapi mereka benci kepada penyelewengan kuasa, rasuah, mengkayakan segelintir kroni dan amalan nepotisma (大多数华裔选民拒绝巫统/国阵的马来人并不意味着他们憎恨,但他们讨厌滥用权力,贪污,裙带关系)

Walaupun berjaya tetapi nampaknya pemimpin-pemimpin Umno masih lagi meniup api perkauman dengan meluahkan perasaan kebencian yang menebal di dada terhadap masyarakat Cina seperti yang di lakukan semasa kempen pilihanraya.

Sepatutnya pemimpin-pemimpin Umno menerima keputusan kemenangan itu dengan hati terbuka dan BUKANNYA mengeluarkan kenyataan kesat yang terus menyingung perasaan seolah-olah masyarakat Cina adalah “bangsat” yang tidak tahu membalas budi.

Bagaimana Umno/BN hendak melaksanakan “national reconciliation” terutama apabila MCA mengambil penderian menolak sebarang lantikan kabinet, exco, dan lain lain ekoran kekalahan teruk mereka, jika pemimpin Umno TIDAK menghormati perasaan mereka.
Jika inilah sentimen Najib terhadap masyarakat Cina, maka terjawablah konsep 1 Malaysia yang diwar-warkan adalah retorik semata-mata.
Hormatilah perasaan mereka jika mahu mereka kembali menghormati dan menyakini Umno/BN.
Sampai bila Umno hendak meneruskan politik perkauman ini. Berfikir dan bertindaklah secara matang dan siuman. CUKUPLAH!!!
Yang menang tak menang semua dan yang kalah pun tak hilang semua.


source: http://www.themalaysianinsider.com/rencana/article/penggunaan-istilah-tsunami-cina-tidak-bertanggungjawab-tamrin-ghafar/

本帖最后由 next2u12 于 9-5-2013 09:54 PM 编辑

回复

使用道具 举报

发表于 9-5-2013 09:28 PM | 显示全部楼层


-------------------------是嘛?
回复

使用道具 举报

发表于 9-5-2013 09:30 PM | 显示全部楼层
很安慰能够看到马来同胞写出如此有智慧的言论。因此,民联更应该把握时机,如果想在PRU14执政,就应该从现在开始以此为重点,教育在乡区因为资讯不发达而—直被巫统误导和蒙骗的大马选民。
回复

使用道具 举报

楼主
 楼主| 发表于 9-5-2013 09:57 PM | 显示全部楼层
其实马来同胞也有眼看的,一系列的丑闻爆了出来,养牛场风波就够牵连甚广。。。,只不过乡下的马来同胞毫不知情,被埋在鼓里。。。 本帖最后由 next2u12 于 9-5-2013 10:00 PM 编辑

回复

使用道具 举报

发表于 9-5-2013 11:51 PM | 显示全部楼层

大概是:

不转移视线,吴筒会怪罪 会被拉下马。。
只有开刀了。。麻花的忠实支持者。。
回复

使用道具 举报

您需要登录后才可以回帖 登录 | 注册 | 登入

本版积分规则

 WeChat
 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_malaysia
FOLLOW
- 版权所有 © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd 佳礼网络有限公司 (483575-W) -
Private Cloud provided by IPSERVERONE
广告刊登
快速回复 返回顶部 返回列表