佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: 夏日王子J

个人所得税,有疑问?来这里尽量问吧。让我协助你。

DYKS 发表于 15-10-2014 10:52 AM
有可能。因为你的收入来源。

那,请问有什么方法可以避免被盯上吗?

creamlee 发表于 15-10-2014 11:05 AM
那,请问有什么方法可以避免被盯上吗?

哈哈,多求神拜佛!
哪有?除非你能证明你的收入是不需要缴税的。比如:中马票,赌博赢钱等等。

DYKS 发表于 15-10-2014 11:14 AM
哈哈,多求神拜佛!
哪有?除非你能证明你的收入是不需要缴税的。比如:中马票,赌博赢钱等等。

原来如此。。回去烧多点香。。,anyway..谢谢你喔~

creamlee 发表于 15-10-2014 11:21 AM
原来如此。。回去烧多点香。。,anyway..谢谢你喔~

不客气。多多分享。

我想找人帮我解决个人所得税问题,我人在KL,这里有人提供这个服务吗?

evidence12345 发表于 29-10-2014 09:33 AM
我想找人帮我解决个人所得税问题,我人在KL,这里有人提供这个服务吗?

是的。您需要什么服务呢?需要呈报所得税?我们有提供这方面的服务。

Follow Us
DYKS 发表于 29-10-2014 01:51 PM
是的。您需要什么服务呢?需要呈报所得税?我们有提供这方面的服务。

你有给电话吗? 我如何call你,我的人在KL,你可以出来喝茶详细聊聊吗?PM 给我?

evidence12345 发表于 29-10-2014 04:04 PM
你有给电话吗? 我如何call你,我的人在KL,你可以出来喝茶详细聊聊吗?PM 给我?

联络方式已传给你了。谢谢!

DYKS 发表于 29-10-2014 04:08 PM
联络方式已传给你了。谢谢!

OK....thank you very much

你好 我之前的薪水是2600 因为之前不太熟悉税务的事情, 所以并没有报税,
那么我今年应该怎么做?

今年的total income 是到了要纳税的amount.
我应该怎么做? 去税务局申请tax file 吗?
然后怎么区分 免税的income ?

请问要如何查询是否已经报INCOME TAX

Hi...我爸爸是自己开店做生意的,个人生意,理发店。
现在他62岁,退休了,大约两个星期了。
当初他的退休也是比较突然,没计划好的。现在上网看好像是要提早几个月通知LHDN,但是我没做到。
我email了LHDN问,但是他的回答也是比较含糊。

想问问,现在我需要怎么做?程序是什么?需要准备什么文件?谢谢。

Vektor_Sigma 发表于 29-11-2014 03:37 PM
Hi...我爸爸是自己开店做生意的,个人生意,理发店。
现在他62岁,退休了,大约两个星期了。
当初他的退休 ...

http://www.hasil.gov.my/printext ... p;sequ=14&lgv=1

P/S: 可以Share下LHDN的回复吗?

骏尉5417 发表于 27-11-2014 08:28 PM
请问要如何查询是否已经报INCOME TAX

你是E File的吗?是的话你Click Submit后会有Acknowledgement/ Pengesahan的,然后你的Return Form也是Final的,没有Draft字眼

如果是Manual的话,你要等LHDN将你的Return Form输入进他们的Database,这个你须要打电话去问他们,也先要确定他们已经收到你的Return Form了(这个很重要)

最笨的女孩 发表于 26-11-2014 08:53 AM
你好 我之前的薪水是2600 因为之前不太熟悉税务的事情, 所以并没有报税,
那么我今年应该怎么做?

你可以先打电话去LHDN确定你没有任何Tax File开了,有可能如果你有中过PCB的话你已经有Tax File开了

如果没有的话,你可以询问LHDN要怎样开Tax File和要什么资料,现在好像比较方便了,可以E-Daftar(这个我不确定)

syj 发表于 30-11-2014 07:54 AM
http://www.hasil.gov.my/printext.php?kump=5&skum=1&posi=2&unit=5000&sequ=14&lgv=1

P/S: 可以Shar ...

Untuk makluman tuan :
Tindakan Sebelum Bersara
Tuan dikehendaki memaklumkan kepada pihak LHDNM dalam tempoh 3 bulan sebelum tarikh tuan mula bersara daripada perkhidmatan bagi memohon Surat Penyelesaian Cukai (SPC). Anda perlu mengemukakan Borang CP22A (sekiranya anda berkhidmat dalam sektor swasta) atau Borang CP22B (sekiranya anda berkhidmat dalam sektor awam).
Permohonan perlulah dikemukakan ke Cawangan di mana fail tuan berada. Tuan juga dinasihatkan supaya memastikan semua Borang Nyata Cukai Pendapatan bagi tahun-tahun kebelakang telah dikembalikan kepada LHDNM.
Tindakan Selepas Bersara
Selepas daripada tarikh tuan bersara, sekiranya tuan tidak lagi mempunyai pendapatan yang boleh dikenakan cukai, tuan boleh mengemukakan permohonan ke Cawangan di mana fail tuan berada untuk penutupan fail. Tuan juga perlu memastikan akaun tuan telah tidak mempunyai baki yang perlu dijelaskan atau baki yang perlu dibayar balik bagi membolehkan proses penutupan fail cukai pendapatan dilakukan
Jika tuan mempunyai pertanyaan lanjut, sila hantarkan pertanyaan tuan melalui Borang Maklumbalas Online kami yang boleh dicapai melalui sambungan:http://maklumbalas.hasil.gov.my

他的回复只是说 dalam sektor swasta 和 awam,如果个人生意应该不属于这两个吧?

syj 发表于 30-11-2014 08:05 AM
你可以先打电话去LHDN确定你没有任何Tax File开了,有可能如果你有中过PCB的话你已经有Tax File开了

如 ...

对...现在可以online开tax file了的,我的就是。

Vektor_Sigma 发表于 30-11-2014 09:29 AM
Untuk makluman tuan :Tindakan Sebelum BersaraTuan dikehendaki memaklumkan kepada pihak LHDNM dalam ...

对哦,他的回复是给上班一族的,做生意的不算

根据我之前Share的Link,你应该要Tutup Fail Cukai Secara Kekal,不过你要确定你以后也不会有Taxable的收入了,不然还是要继续报税的

Vektor_Sigma 发表于 30-11-2014 09:30 AM
对...现在可以online开tax file了的,我的就是。

可以分享下是要怎样做吗?我也想知道

syj 发表于 30-11-2014 08:01 AM
你是E File的吗?是的话你Click Submit后会有Acknowledgement/ Pengesahan的,然后你的Return Form也是Fi ...

我妈妈说他前2年开始已经帮我报了。请问我要怎样查