佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

【粵語】吹水區

本吹水區,講咩都得
旨在希望加強巴打同絲打的粵語掌握能力

admin希望冇delete尼個post

你打字打到kam kam地,乜嘢喺"巴打同絲打的"?

回复 2#

你打字打到kam kam地,乜嘢喺"巴打同絲打的"?

呢啲係現代奇離中文,brother 同 sister 噉解。

樓主船頭驚鬼船尾驚賊。版主貴人事忙,邊處會理得你咁多喇。
樓主好話都要捰啲話題來傾下。難通樓主嘅一樓都係隻吹水貼?

喺中文論壇寫廣東白話文肯定係畀人噴嘅喇。會有好多人極度抗拒呢啲不論不類嘅漢字。
好在我不嬲都喜好獨立獨往,日常講乜就寫乜。隻隻都係漢字。

大家對喊包man魏家祥嘅件事,點睇?

如果冇人的話,我自推
其實巴打同絲打,都系睇得香港高登多,系個度學返黎的

Follow Us
大家對喊包man魏家祥嘅件事,點睇?
风林 发表于 27-3-2012 09:16 PM

PKHKC

回复 7# colvislow

系到可以爆粗嗎?

回复 8# 风林

畀人解倒就係粗口,解唔倒就係冇意義嘅符號。爾箇就要睼你自己嘅功力。

回复 6# 风林

毋須要一味跟著香港嘅嗰一套。 馬來西亞人好應該有自己嘅風格。

回复 5# 风林

每個馬來西亞華人都喺度撲心撲命為華教而努力。僅求華教不變質,每個人都有機會接觸到中文教育。
同時間,我哋都要明白到,凡事都不能兩全其美。
喺某種不成立嘅原則上,華教要壯大,方言就要被犧牲。

一山不能藏二虎,呢個道理永遠都存在。
【共存】永遠都係我哋可望不可求嘅嘢。

要有突破,就要有創新。

回复 11# ahju

方言犧牲唔犧牲,其實都系睇家長同老師的努力的。

回复 12# 风林

方言犧牲唔犧牲,其實都系睇家長同老師的努力的。

喺某種制度之下,【家長】同【先生】都係冇得選擇嘅。
等同遊戲規則噉,今時今日嘅規則係話邊個人擰【甲等】就係好。
家長要佢哋嘅崽女捰【甲等】就要依足所謂嘅標準。
作為工作者嘅【先生】亦要遵從上級嘅指示,務求達到準則嘅要求。
教育嘅本質係乜已經唔再重要。

馬來西亞以前嘅教育部叫 Kementerian Pendidikan。 Didik 係教育。好。
而家馬來西亞嘅【教育部?】叫 Kementerian Pelajaran。 Pelajar係學習。
咁 Kementerian Pelajaran Malaysia 應該係乜咧?

马来西亚ge 教育局, 一向来都系箩来老点学生, 我已经俾佢地老点咗十几年~~~
将来, 佢仲要继续老点我地D细路~~

其實我哋的大學又唔系一9樣,無論私人/政府大學,學生只識背書。我公司黎過幾個junior都系一樣,咩都唔識,我考佢地以前讀書的野,十個有九個已經忘9記曬。

回复 15# 紫嫣

马来西亚ge 教育局, 一向来都系箩来老点学生, 我已经俾佢地老点咗十几年~~~
将来, 佢仲要继续老点我地D细路~~

而家嘅馬來西亞教育部係正在製造緊聽日嘅輝煌歷史。
捰全科甲等加嘅考生每年都喺處增長,呢個係靡話我哋啲人越嚟越聰明咧?
馬來西亞教育部嘅教課綱要其實唔錯,好話都係由資深【教育家】所編寫。
祗不過係評估嘅準則有所不同。祗要孻尾出嚟嘅成績係好,乜嘢都係假。

返學堂係為咗學習或者係考試咧?何謂之教育?
呢個問題我留畀啲專人解答,我哋啲小角色祗係可以喺處睇同望。

回复 16# 风林

其實我哋的大學又唔系一9樣,無論私人/政府大學,學生只識背書。我公司黎過幾個junior都系一樣,咩都唔識,我考佢地以前讀書的野,十個有九個已經忘9記曬。
'

大學本來就係自動而非被動嘅教育制度。當一個人去到大學呢個階段就要識得如何去尋找知識。
離開大學之後就係應用知識嘅時候。好多新人唔係乜都唔識,祗係未有發圍嘅時候。
身為【老雀】嘅你好應悉心栽培啲新人,除非佢哋真係態度有問題,
孺子可教之輩都係可成材之人。前浪始終都係會畀後浪冚(kam)過。惗下你重係新仔嘅年代,何妨又靡係如此。

教育評估可以因某種特別原因而調整,但喺工作上就唔買呢一套。冇番咁上下硬功夫,你都靡旨意想呃到飯仔食。
祗可惜我哋嘅社會太少機會喇。好多有潛質嘅人都畀埋沒了。

伯樂喺邊處?就在心中。

大学是为学生进入社会前作准备,
但系我地ge 教育局惊死大学生多D自由, 多d思考空间会导致国家动乱咁,死老豆死阿妈咁,  
搏晒命压制大学生, 结果教出一大班废柴~
精英唔系无, 但系废柴仲过多~~
对马来西亚ge教育制度好失望~
我睇翻依家中小学生的课本, 比起我以前,发觉好多嘢都容易咗, 学少咗~~
咁容易, 箩高分有几难?

我地俾人当系寄人篱下, 要保护自己ge文化同语言,必定有一定ge难度~~
但系身为华人发源地ge中国自己都要打压方言, 我地系出边ge半个局外人有咩嘢本事同人地咬?

回复 19# 紫嫣

大學係好複雜嘅機構,有分【搵錢】嘅部門,亦有分【提升名聲】嘅部門。
大學入邊其實亦有唔少嘅學術派高人,祗不過呢一啲人不嬲作風低調。

至於話點解馬來西亞要限制大學生, 呢個係因為部份學生真係唔多中意上課,專搞各種類活動。
點名有替身,做功課有槍手,考試及格就得..........(有啲重刻意唔畢業...........)呢度講太多,、
最大嘅問題係呢啲人時時慫恿其他人同佢哋一齊喪,又真係有人傻更更跟著佢哋癲。
最終搞到學業都荒廢晒。祗能以低学分毕业。

話大學生係【废柴】就係過份咗啲。大學生一樣會有評估。睇佢哋嘅积分就知。
擰三點五以上會係廢材?我就真係唔多信。小心有人扮豬食老虎。

我唔認為而家中小學嘅課本好差。時代唔一樣,表達嘅方式亦有所唔同。
我覺得呢家嘅課本真係好容易令人明白。簡單,直接,唔拖泥帶水。
要明白小學生始終係小學生,如果小學就教微積分,咁中學要學啲乜?大學又要讀啲乜?

語言活在社會,語言在社會有價值,語言就有生存嘅空間。
祗係【統一】【單元】【一個 】【規範】呢中【祗能活一個】嘅道理幾時都喺度。
對外,我哋要提防我哋嘅【華語】會畀【國語】消滅。
對內,我哋又擔憂我哋嘅【方言】會被 【華語】嚼咗。

最矛盾嘅反而係【華語】同【普通話】稱兄道弟,【華語】會唔會畀【普通話】吞咗正係最大嘅問題。