佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

真人真事 - 香港女警撞鬼 (有一小部分是廣東話)

一個陽光普照的下午, 四名警員於車上巡邏, 途經一處山坡地, 發現小量炮竹, 因為數量少得很(只得一小排), 有人提議丟棄, 以免阻下班時間, 一名較年輕的警員光仔, 二十一歲, 竟拿了炮竹走向山邊, 燃著了拋向草叢, 剛巧拋中了一個山墳, 呯呯..

數聲過後, 警長強叔責了光仔幾句, 責他任意莽為, 由於山邊無人, 亦無追究, 強叔命各人上車整理文件以待收工.四時, 警車使進警處, 各人下車時, 驚覺光仔昏迷不醒, 各人大驚, 立即將光仔送往醫院, 光仔一直昏迷, 醫生撿驗不出原因, 幾天後光仔不治!

女警天生八字全陰
一女警員名– YOYO (化名), 師弟–雄的鄰居, 自小受靈體問題困擾......

請到以下網址查看全文.....
http://www.kumanthong.net/ghost-stories/女警鬼上身/    或則
http://www.kumanthong.net/?p=511

好恐怖!!楼主的照片也是!

哈哈,香港的鬼故事

哇,好长的一篇故事...但是不错看

真的假的 ?  

paranormalman網友您好,有網友建議您把完整的故事貼出分享以避免牽涉打廣告之嫌。謝謝合作。

Follow Us
女警天生八字全陰

一女警員名– YOYO (化名), 師弟–雄的鄰居, 自小受靈體問題困擾, 一年總有幾次怪病;小時只有少少發燒, 十歲後發燒兼神志不清, 十五歲後發燒兼且胡言亂語, 因 YOYO 家是水上人, 篤信鬼神, 已不知找了多少仙姑神婆, 並未見有起色.師弟雄偶有向我題及, 但只是討論研究, 世事各有前因, 我亦不以為然。
少女力大無窮

夜半二時多, 剛與友人於酒吧飲了不少, 回家途中時, 電話響起, 心中忽然有種不祥之兆;電話中傳來師弟雄急速的聲音:「師兄, 大件事勒! YOYO 大失常性, 發哂癲, 大吵大鬧.依家三個大男人都差 D 禁佢唔住, 要幫手!」 我當時真的很醉, 連站也站不隱, 就跟他說:「今晚飲醉左, 聽日先攪, 得唔得?」 雄說:「聽日?我依家去緊你屋企喎!大約二十分鐘左右就到!」 我說:「嚇…咁你上黎先算!」

雖然面對鬼上身的人, 我也算有經驗, 但是醉酒才遇到, 我還是第一次, 也不知效果如何, 心想, 阿雄也學法十年了, 為什麼他不出手呢?既然事情至此, 當是天意好了。 YOYO 我見過一兩次, 中等身材, 臉貌娟好, 但是臉色總帶點蒼白。

二十分鐘過了, 一輛白色小車上跳出了四個人, 一個是阿雄, 一個是 YOYO 的男友, 還有一個大約五十多歲身材很壯的男人, 他身後站著一個約四十歲的女人, 那男人一下車就用一種不友善的眼神看著我, 這種眼神我己見怪不怪, 因為當他們發覺找了一個二十歲出頭的黃毛小子驅鬼的時候, 這個眼神我想是正常的.阿雄一見到我即刻向我招手, 我馬上走到車旁, 車上一隻手突然抓住我:「marco救……我…!」 YOYO 很辛苦說了一句話就暈了.當時看到她咀邊有白沬, 臉色灰白。 其實我也好不了多少, 暈頭轉向, 我強作精神說:「扶左佢入屋先講!」

入到屋內, 先將 YOYO 扶到祖師壇前一張椅上, 她已昏迷不醒。 阿雄向我介紹:「這兩位是世伯, 伯母, 那是阿健你們見過了!」 我向他們點點頭, 問:「幾時開始發覺唔妥?」 YOYO 媽媽哭著臉說:「下午佢同事打電話比我, 話佢係警車上暈倒, 然後送到醫院, 醫生話佢可能疲勞過度, 叫我好好比佢休息, 回家時佢只係話有點暈和有點累, 食左D粥一直;訓到午夜十二時開始唔對路, 我馬上搵阿雄, 阿雄來到時佢己問非所答。 」 阿雄接著說:「我一去到, 見到 YOYO 己經瘋瘋癲癲, 又認唔出我係邊個;於是拿出一張符想鎮住佢, 佢一見到張符就狂性大發, 合我們三個人都幾乎捉唔住佢。 諗過報警但又怕佢保不住份工, 佢一時力大無窮, 一時又迷迷糊糊, 反反覆覆, 足足用了差不多一個鐘頭才成功捉到佢上車, 上車後先打電話比你。 」
智鬥鬼上身

當時 YOYO 在壇前一直軟弱無力地坐著, 神情呆滯。 我用手拉阿雄於一旁, 細聲說:「今晚我飲大左, 反應可能比較慢, 你拿一件法器同一條繩企係 YOYO 身邊, 見機行事。 我就打算今晚以文代武, 同鬼講數。 」 阿雄連連點頭;由於我肯定 YOYO 身內有一冤魂, 而且冤氣很重, 攪不好可能會動手, 但事情危急, 我也身材高大, 大不了綁起她再說;我坐在壇旁向著 YOYO , 一臉正經, 沉聲問道:「喂!朋友, 你知唔知你係邊度, 我係邊個。 」 YOYO 突然睜開眼, 用一把男聲低沉的說:「你··是x教xxx師··傅.你···要幫··我, 師··傅我好···慘!」 我聽見後也覺意外, 它好像有備而來, 我也不示弱:「幫你?你知我係邊個仲係度?仲唔走?你係唔係要我出手!」 它回答:「我··唔係唔···想走, 而··係黎到···呢度我··唔郁···得, 嗚……」 我聽到它哭, 我己知它開始軟化, 說道:「你究竟想點?」 它說:「我原··本係···天xx第三··隊, 我··姓張死得···好無··辜……」 在一旁的 YOYO 媽突然驚叫:「 YOYO 佢啱啱調到天xx兩日…」 我示意 YOYO 媽先別說話;到這時, 我己清醒一點, 開始估計到一些情況, 它想找替身, 但遇上我才改變初衷, 它己攝伏於我, 不怕跟它談條件, 遂向它說:「人, 我一定要保, 你要咩要求?」 它說:「我要···一··堂齋...」 我轉向 YOYO 媽說:「伯母, 比唔比佢!」 YOYO 媽說:「marco, 我六神無主, 你幫我出主意。 」 我向它說:「人地窮等人家, 打堂齋要幾萬銀, 冇可能!」 它說:「我··屋企得···一個··信··教既阿··嬤同一個··細佬···佢地唔··識燒···野比··我···我依家咩··都無, 上唔到路..嗚....」 這時 YOYO 媽向它說:「我地無咁多錢打齋, 不如燒多 D野比你啦!」 它默不作聲, 像是在考慮, 我搶著說:「一於係咁;一男丁、一女丁、一個衣櫳、一間屋、金銀元寶、燒肉、酒、水飯。 唔可以再多, 七日後燒比你, 你可以唔要, 亦可以唔走, 留係度同祖師爺一齊。 」 它見我語氣這樣強硬便說:「好··但係··我依家···走唔到····」 我對它說:「拿!係呢度你唔郁得, 而家我叫佢地返屋企, 個女仔返到屋企而你仲未走既, 我唔會再燒野比你, 仲會收左你, 我講得出做得到, 應承得你既野, 我亦一定會做!」 它低下頭說了聲:「好..」 我向阿雄說:「你依家送 YOYO 返去先, 到左 YOYO 屋企情況仲係咁既話, 打電話比我, 我會出手捉佢架勒!」 其實我當時雖然清醒不少, 但已經疲倦不堪, 要捉它也要等明天再算, 先嚇嚇它而已, YOYO 媽臨走時握住我的手道:「marco!你一定要睇住 YOYO 呀!」 我道:「放心, 我會勒伯母!」 而全程沒有開口的世伯, 此時拍拍我膞頭微笑說:「我個女靠哂你勒!」 就是這一句, 我己知道這場戲成功地騙人又騙鬼了!

山坡兇地

(接上回)女警 YOYO 回家後,回復正常,但已經完全記不起發生過什麼事,第二天放工後,我去到 YOYO 家,看看情況,避免那陰靈潛伏在她家裏, YOYO 媽滿臉笑容,我看見她的表情已經知道 YOYO 平安無事;她跟我說:「 YOYO 佢尋晚返到嚟真係醒返,不過就好累,返咗入房訓,今朝起身精神好好,我同佢講返尋晚既事,佢話返差館問下同事,那區有冇咩奇怪事發生過,到依家都未返。 」 我向她表明來意:「伯母,尋晚其實好危險, YOYO 醒得咁快算好好彩,隻鬼唔上 YOYO 身唔代表佢已經走咗,我上嚟都係睇下佢走咗未,呢度有兩張符,一張比 YOYO 袋,一張貼係大門口,以防萬一,我今晚就查下件事究竟係點!」 我放下兩張符然後離去;回到家拿出 YOYO 八字在壇前追探,發覺 YOYO 本身很容易招惹邪靈,雖然自小至大常有撞邪,但每次都不同靈體,即是說 YOYO 跟一般人不同,身邊每有不懷好意之靈體一定出事,她完全沒有抵抗能力,今次是一隻要找替身的冤魂,那冤魂生前是警員那麼巧合?是不是另有玄機?電話響起,是阿雄:「師兄! YOYO 問到原來佢那隊以前有個姓張既同事死咗, YOYO 就係調去頂佢個位架,你話幾邪,仲有,佢地情況好相似,都係山上面話頭暈,不過姓張那個就救唔返, YOYO 就冇事!」 我冷冷答他:「冇事?你依家問返個正確位置,你立即同我一齊去現場睇睇!」 估不到阿雄二話不說答:「OK!冇問題。 」 他的人就有這個長處--爽快。

那山坡位於天xx不遠,山上人跡罕至,只山腳下疏落幾個農場,遍地死雞,死豬,垃圾,臭氣氛天,山上幾個孤墳,另一面臨海,是當年偷渡勝地,每年發現溺斃屍體無數,山上冤氣什重,好一個活生生的鬼域。 當時大約十時左右,只有遠處有幾點燈火,天色烏黑,最重要是我已經發覺被它們包圍,數量很多,此地不宜久留,我們倆駕車到了一空地,阿雄說:「應該係呢度, YOYO 話有棵大樹,大樹側邊有間爛木屋!」 我向阿雄說:「我地落車睇睇!」 我們下車時一陣狂風刮起,我口中喃喃地道:「你地唔使緊張,我係嚟睇嚇嗜,冇惡意o既!」 我走到木屋中,看見那木屋破爛不堪,已經荒廢很久,屋內有一木框,斜掛在破爛的牆上,隱約是一幅人像,我跟阿雄說:「冇野睇,走囉!」 然後走出屋外上車,在車上阿雄多次想說話,都給我用眼神打住了,大約十分鐘後,汽車走出山坡範圍,回到街上,阿雄問道:「你睇唔睇到?頭先木屋入面有個影閃嚟閃去?」 我向阿雄說:「我依家知咩事勒!」 阿雄問:「咁快!咁係咩事?」 我向他笑道:「咁心急?打電話比 YOYO 問嚇依家去佢屋企方唔方便,上到去先至講!」 阿雄見我不說,只好一臉不肖地打電話給 YOYO ;我並不是故作神秘,而是要整理下一步行動。 剛到門口, YOYO 已經站在門外:「marco!今次真係煩倒你,唔好意思!」 我笑著說:「大家朋友一場,唔使客氣,請食飯咪得囉!」 我們到屋內坐下,見到 YOYO 的爸媽,男友都在,跟他們打了招呼,向 YOYO 說:「妳今日臉色好好喎!妳放心啦,今次無事架勒!我仲想借呢次嚟攪大佢,等妳以後唔使怕佢地!」 YOYO 媽問道:「查到原因啦! YOYO 冇事就好囉!點樣可以以後唔使怕佢地!」 阿雄此時亦開口:「頭先個影係一個男人,係唔係尋晚上 YOYO 身那個!」 我說:「頭先唔比你係山上面問,係唔想比佢知道我地想點做,而且我地一路落山,都有野跟住我地,頭先你見倒那個,就係尋晚自稱姓張那個,但係那度陰氣好勁,唔應該係一個隻新既鬼形成,我要再查嚇,至於 YOYO ,因為隻鬼已經返咗個山度,佢應該係等緊我地燒野,所以 YOYO 可以絕對放心,隻鬼唔會再攪佢,至於 YOYO 以後點樣唔再怕比鬼上身,我想襯今次呢個山咁重陰氣既機會招魂,同時祭天,再當天燒一張表文!」 阿雄答:「咁既環境仲招魂,真係會招到好多那喎!」 我回應:「就喺想佢多,越多越好,最好就比全世界都知道!」 YOYO 媽問:「marco,如果係咁,我地要點做,我多多錢都使,唔會少你那份!」 我笑道:「錢,我都想要!不過我地唔收得錢架,係師傅話架,妳最好事成後,上我到還神就得架勒!妳聽日去衣紙舖,買定那晚應承咗既野,仲要另外買一份觀音衣,一份地主衣;記得,溪錢同七色紙一定要多,其他既事我會攪!今晚係第二晚我地仲有幾日時間,呢幾日 YOYO 記得袋隱張符,夜勒我地走勒!」 回到家,再到壇前探問山坡情況,得出結論,爛木屋中原有一陰靈,久無人祭,由於當地環境,形成厲鬼,張姓警員(光仔),一時魯莽,引起厲鬼注意,慘成目標,遇害身亡,光仔死後,厲鬼替補光仔投胎,變成光仔留於當地尋找替身,警車常到該處停迫,車上 YOYO 成為光仔目標!厲鬼身份成謎!我修為不足,無法查證!

路祭滿山冤魂

路祭當日,由於 YOYO 狀態不佳,遂安排 YOYO 家人留在屋中相陪,我們代辦,約於晚上八時集合,我帶了兩位朋友,阿雄亦叫了一朋友相助一共五人,由於祭品多,一行人要分兩車前往目的地,我和阿雄一車,其他三人一車,臨行前我向各人再三叮囑注意事項:「陣間上到山,唔好有笑容,唔好亂講野,最緊要係落山時絕對唔可以擰轉頭,要一直出咗個山既範圍為止!落山時你三個一架車行先,阿雄你拿D溪錢殿後,你臨走時將D溪紙撒向天,然後上車走!」 眾人面色凝重,上車出發!

行車途中,我問阿雄:「你有冇袋架撐(法器)係身!」 阿雄應道:「有呀!咁既環境唔袋點攪呀!」 我說:「唔好拿出嚟,等佢地冇介心,越聚得多越好,一陣程序係咁;先請觀音娘娘,我已經將 YOYO 既情形寫咗落張黃紙度,張黃紙連埋觀音衣一齊燒;跟住拜地主,應承比姓張既野連埋地主衣一齊燒,等其他鬼搶唔到佢D野,然後向四面裝香,撒米,等引到差唔多夠數既時候,我再係佢地面前宣佈觀音娘娘已經庇佑 YOYO ,睇佢地以後仲敢唔敢攪 YOYO !」 阿雄:「嘩!攪咁大壇野,我地返壇會唔會揹鑊架!」 我說:「會!所以我頭先出門口時,已經裝咗香話咗比祖師知呢壇野係你叫我做既!」 阿雄驚說:「你唔係呀,大佬!」 我笑說:「係,我真係講咗!」 ......

到了山坡地,各人忙於搬祭品,點香;環境出奇地平靜,我亦如計劃,拜觀音,拜地主,只是當付薦(燒野)給光仔時,見到有白影一閃,及開始有風,儀式已經做了大半,其他人臉色亦較放鬆,到阿雄向四方撒米之際,我聽見四方八面隱約傳來一些聲音,留神再聽,不得了,數量真的超乎想像,我台頭望向他們,他們臉色發白的四人一同看著我,明顯不只是我聽到,那種聲音雖然微弱及夾雜風聲,但氣勢像有上萬人看球賽時同時發歡呼聲一樣轟動,當眾人呆若木雞之際,山坡上同時有十多隻野狗衝向我們,除阿雄外其他三人已轉身想逃,我大喝:「唔好郁,企定!」 十多隻野狗從山上不同方向夾著尾巴跑到空地,發覺有人及有火光,又四散逃亡,牠們是盲目的逃亡,十多野狗在山上見到五個陌生人,竟然一聲不吠,忙命的跑,慌不擇路,原因只有一個---有更恐佈的在後面追趕著牠們,情況的確怪異,氣氛也異常恐佈;風越來越大,我忙向他們說:「快!搵人執野先,我地要係D火熄之前上車走,如果唔係,佢地冇野搶,就向我地埋手,快!阿雄!記住唔好燒哂D溪錢呀!如果唔係你同我今晚唔使訓勒!」 我急忙拿出另一黃紙誦道:「奉XXX教令,今有信女 YOYO ....得觀音娘娘庇佑,今後邪魔勿.......如有犯者,無情收斬.......!」 我燃點黃紙時,已走到車旁,阿雄亦一手開車門,另一手握溪錢準備,此時,他們三人早已在車上。 此時手上黃紙已燒得差不多,我說:「開車!」 我跳上車,同一時間阿雄一手將溪錢撒向背後!

回到公路上,真的有重回人間的感覺,我笑問阿雄:「爽唔爽!」 阿雄答:「爽呀!不過都唔明你做咩唔用師傅教那套,捉咗佢咪算囉,搵D咁野攪!」 我說:「嚇嚇用師傅那套邊好玩架,幫到人咪得囉!還掂D人見到我地咁後生都唔信我地架啦!咪玩大佢囉,唔係點服眾!」 阿雄:「服咗你呀!服眾!約咗佢地係X記宵夜呀....!」

後記

YOYO 自那次以後,至今五年多一直平安無事;當晚幫手路祭的三人,有兩位經歷了那次後,完全改變他們對宗教之態度,入了道教,而 YOYO 的爸爸,每次見面時,總是熱情招待!」

好看!还有吗?

谢谢分享!还有吗?

谢谢分享,很好看还有吗?

谢谢分享。。。顶

感觉好真实,顶

谢谢分享,很好看还有吗?

好看...谢谢楼主分享...

谢谢分享^^

“啊!”

悲愤的惨叫,血花迸溅,透过草丛的缝隙,林轩看见周燕已经刺穿了师傅的胸膛,一团黄色的光团从张羽的身体里冒了出来,慌慌张张的想要逃跑。

谢谢分享~~

謝謝分享 =)