佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

考車必讀~俾考牌AGENCY恐嚇還差D被打只因為我系唔識馬拉文的香港人!有最新消息

事情發生系2010年3月7日,地點系甲洞大同酒樓對面一間LEE開頭的考車AGENCY。上個禮拜二我同一位印尼籍的朋友一齊去報考車牌,詢問的時後我地講得好清楚系要考英文的,他地都話有英文
的CLASS可以聽時間系每個禮拜二,四,日,甘我地就報左名系2月7日唸住去上堂,他地要我地早上9點去到個間AGENCY集合,點知
去到個度有個好似係老細的男人話今日的係馬拉文堂,甘我米
講咯:我地報名的時候你地係話英文堂,點解來到先話係馬拉
文?而且我地一隻馬拉文都唔識點聽啊?點知他同我講:唔使
聽課的,拿本書自己讀就得架喇,英文堂一個月只得一堂
,剛剛昨日過左!我老公米講咯:甘你之前就應該講清楚又或者通知我地昨
日有課,而且同我地講明英文堂係一個月只有一堂而唔係就甘樣叫我地唔識都去
讀馬拉文,我地要求退錢!其實他都應承退錢俾我地的,但
係就好唔甘願咯,用隻手指一路指住我老公一路鬧粗口仲好
惡甘叫我老公唔好講甘多,我老公米叫他講野斯文D唔好手
指指,他聽完仲話:我指你米指你!跟住我忍唔住米大大聲同
他理論咯,點知他居然夠膽死拿起個釘書機要打我,後來我
去左報警,差館的師姐同我講依家他係範左兩條罪,一係欺
騙,二係恐嚇!你地話依家做生意D人幾過份丫!依件事我一定會追究落去,我仲會去JPJ投訴,我已經打左電話去中國報,他地亦都應承會報道依件事,希望以后唔會再有其他消費者遇到甘樣的問題,亦都要令D商家知道消費者都有自己的權益,他地唔系靠惡就得架!我地遇到事情的時候唔可以再吞聲忍氣,甘樣只會助長無良商家的氣焰!

如有需要我可以UPLOAD間AGENCY的相片同POLICE REPORT上來!

好事黎geh....支持你。。。

如果有人都同樣有遇過D咩過分的事情就系依度寫出來,等D商家知道我地都有能力反抗,而且令消費者提防!如果有人知道咩投訴部門或聯絡電話都可以寫出來,等我地大家都可以爭取自己的權益!中國報投訴熱線:03 - 2289 6336

好事黎geh....支持你。。。
wenway87 发表于 8-3-2010 11:34 AM

多謝曬!!! 希望你可以叫多D朋友來支持或留言,記住團結就系力量哦~

BY THE WAY,你系马来西亚住左几年?你罗geh license系外籍人士geh?

BY THE WAY,你系马来西亚住左几年?你罗geh license系外籍人士geh?
wenway87 发表于 8-3-2010 11:43 AM

我住左7年了,要拿LICENSE同本地人一樣,只不過系考英文的,都系要拿兩年P牌,但系過后可以換去國際車牌~

Follow Us
把他的名字及地址说出来,让大家知道

这边跟香港那边比较如何?

我以前有个香港人跟我说这边生活比较轻松但是比香港闷很多!

我住左7年了,要拿LICENSE同本地人一樣,只不過系考英文的,都系要拿兩年P牌,但系過后可以換去國際車牌~ ...
SohoBB 发表于 8-3-2010 11:47 AM

把他的名字及地址说出来,让大家知道
magictssiow 发表于 8-3-2010 11:56 AM

可以的咩?好似唔可以將完全的名字同地址寫上來架卜,或者我打住XX甘寫啦 : SEKOLAH MEMANDU LEE KXM LXN (LEE AGENCY & SERVICE),他地的老細叫LEE HXCK KEE,地址系NO.17 JALAN 1 KXPONG BXRU 52100 KL!

无论发生什么事, 动手做状要打人真的很不对!!!

一定要投诉

这边跟香港那边比较如何?

我以前有个香港人跟我说这边生活比较轻松但是比香港闷很多!
gsmart2 发表于 8-3-2010 11:57 AM

其實我覺得馬來西亞系好好居住的地方來架,物價又唔會好高,買樓又唔貴,而且唔會有咩天災好似地震,臺風甘!但系生活就真系比較悶咯,但系我度習慣了,不過經過今次的時件之后我對馬來西亞的印象又差左少少,我唸就系依D害群之馬影響曬外國人對馬來西亞的睇法!

无论发生什么事, 动手做状要打人真的很不对!!!

一定要投诉
moon_59 发表于 8-3-2010 12:07 PM

就系咯,所謂君子動口不動手嘛,甘樣對待我地消費者我一定會投訴到底!

有没有人可以翻译去华语/英语。。 看不懂粤语

就係因為呢D人渣,同埋JPJ果班人渣先至搞到家下馬路上咁多車禍!

这个夏天热不热 发表于 8-3-2010 12:22 PM

不好意思哦,因為我打話語會比較慢,所以只好打廣東話~ 其實事情就是我去報考車牌,AGENCY哪里的人跟我講有英文課上的,結果去到AGENCY集合的時候他們又說英文班一個月只有一班,所以硬硬要我上馬來話的,跟他理論的時候他還用粗口來罵我老公,而且還要動手打我!

慢慢就会习惯的啦.....

就係因為呢D人渣,同埋JPJ果班人渣先至搞到家下馬路上咁多車禍!
wwkong8 发表于 8-3-2010 12:26 PM

他地誤導考生話唔使聽課的背書就可以架喇,但系他地又唔知其實他地本書真系有好多問題!個個都以為俾錢就可以了所以米無心考咯,結果拿到牌就累己累人!

慢慢就会习惯的啦.....
loiseller 发表于 8-3-2010 12:38 PM

這種不好的事情唔習慣比較好!

这个夏天热不热 发表于 8-3-2010 12:22 PM

事情發生在2010年3月7日,地點是甲洞大同酒樓對面一間LEE開頭的考車AGENCY。上個禮拜二我和一位印尼籍的朋友一起去報考車牌,詢問的時後我们講得好清楚是要考英文的,他们也说有英文
的CLASS可以聽時間是每個禮拜二,四,日,酱我们就報了名是2月7日读住去上课,他们要我们早上9點去到那間AGENCY集合,怎么知道
去到那边有個好像老板的男人说今天的是馬来文课,那我不就
问咯:我们報名的時候你们是说英文课,为什么来到才和我们说是马来文?而且我们一句馬来文都不会听?怎知他和我说:不需要
聽課的,拿本書自己讀就可以了,英文课一個月只得一课
,剛剛昨天过了!我老公就講咯:那你之前就應該講清楚又或者通知我们昨
日有課,而且和我们講明英文可是一個月只有一堂而不是就这樣叫我们不会都去
讀馬来文,我们要求退錢!其實他都答应退錢给我们的,但
是就很不甘愿,用只手指一路指住我老公一路骂粗口还好
凶酱叫我老公不要講酱多,我老公就叫他講话斯文点不要手
指指,他聽完还说:我指你就指你!然后我忍不住就大大聲和
他理論咯,怎知他居然夠膽死拿起釘書機要打我,後來我
去報警,警察局的師姐和我说现在他犯了两条罪,一条是欺
騙,第二条是恐嚇!你们说现在做生意的人幾過份!现在这件事我一定會追究下去,我还會去JPJ投訴,我已經打電話去中國報,他们也答应會報道这件事,希望以后不會再有其他消費者遇到这样的問題,也要让这些商家知道消費者都有自己的權益,他们不是靠凶就能了!我们遇到事情的時候不可以再吞聲忍氣,这样只會助長無良商家的氣焰!

希望你看的明!

事情發生在2010年3月7日,地點是甲洞大同酒樓對面一間LEE開頭的考車AGENCY。上個禮拜二我和一位印 ...
alexku 发表于 8-3-2010 12:47 PM

哇!!!你好勁啊~ 一字不漏全部翻譯出來~