佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: fatfatguy

音响分享專区

long601 发表于 28-11-2013 02:55 PM
我之前放在地上因为地不平看时一直移动,昨天用这个有adjust过。。。感觉是没有移动啦。。。
声音啊。。 ...

在audioassy 调整的时候,听到声音有比较结实。
位子有移过,看戏发现会有震动的音感,可是也很怀疑是驻波。

脚不方便,没有再去移位研究。

ICEland 发表于 28-11-2013 02:57 PM
你就好啦,可以正式慢慢摊

哈哈,还的确是每天。。。摊着。

clownfish1 发表于 28-11-2013 05:16 PM
哈哈,还的确是每天。。。摊着。

终于可以做王了

clownfish1 发表于 28-11-2013 05:14 PM
在audioassy 调整的时候,听到声音有比较结实。
位子有移过,看戏发现会有震动的音感,可是也很怀疑是驻 ...

刚刚试了,和你一样感觉场景很震动。。。但之前低音导致窗帘铁枝震动的杂声反而没有了。。。
虽然上面说会跌但我感觉还挺稳的,没有移动的感觉

再次出擊﹗

尋日放工返到屋企﹐好意外黑武士竟然早一日到手﹗飯都唔食就即刻開工﹗

今次拿嘅係一對93.22。又真係幾重幾大粒下﹗又係黑到令﹗
究竟呢對黑武士要嚟做乜呢﹖先賣個關子﹐廣告返嚟話過你知﹗
暫時超級無敵估估蕉啦﹗

黑武士93.22﹐ 可以用四個字形容... 價廉物美﹗
基本上它嘅箱和99系列係一樣嘅。但係價錢就差得遠喇。
雖然93.22嘅單元冇99系列咁高級﹐但其音質係唔會差。初哥首選﹗

歡迎返嚟繼續收睇。
裝上新喇叭﹐當然要做個指定動作... 開心測音﹗
茶實就一d都唔開心咯﹗仲有小小想喊添﹗
因為加多咗喇叭﹐測音時間好自然就會更加耐﹗
我就用咗粒幾鐘嚟測八個Audyssey咪位。期間仲要熄風扇﹐冷氣同任何會發聲嘅電器/物件。
試稔下做咗粒幾鐘鹽焗雞﹐都幾係嘢﹐幾難頂﹗

以下係我測音嘅八個新咪位。

測完音﹐93.22就企定定俾我影返幾張沙龍﹗
開估﹗今次就係用嚟接FRONT WIDE聲道﹐即係砌成咗11.1喇叭系統﹗

不過依照Audyssey嘅喇叭擺位﹐Front Wide應該會係擺喺Front嘅前方(Front同Side Surround之間)。
但係我就因為空間有所局限﹐所以局住要擺目前嘅位置。

只要將93.22嘅投射角度向外﹐問題就唔大咗。

究竟應該加Front Height定Front Wide先﹖
之前有聽聞話﹐ Front Wide比較重要。
我家陣就話過你知﹐肯定係Front Wide重要。
因為加咗之後﹐效果真係比Front Height好好多﹗d傳聞果然冇露點﹗

好多人誤會﹐Front Height同Front Wide係d echo聲。所以可以營造出較闊嘅空間感。
咁稔咪錯晒咯... 其實佢哋係音效聲嚟架。絕對唔係回音。

全家福

全景全家福

评分

badboy6368 + 5 无敌IMAX 影院
BOTAK_WAI + 5 劲正!
kkthen + 5 差不多玩尽了,下次换一对sub,就是11.2了

kenlabs 发表于 28-11-2013 11:30 PM
尋日放工返到屋企﹐好意外黑武士竟然早一日到手﹗飯都唔食就即刻開工﹗

照这样看来ken大下一步是要败多一粒湿来玩11.2了。

Follow Us
laihengfoo 发表于 28-11-2013 10:02 PM
照这样看来ken大下一步是要败多一粒湿来玩11.2了。

這一步比較困擾。
之前我有玩過兩部﹐空間局限喇叭擺位是我的問題之一。
弄得不好﹐低音會互相抵消﹗弄巧反拙﹗
正所謂水能載舟﹐亦能覆舟。除非.....
要考慮很多因素﹐不好輕舉妄動。

kenlabs 发表于 28-11-2013 11:30 PM

ken哥的Imax果然不简单~~!

好像去你的影院啊。。。。

ICEland 发表于 28-11-2013 05:44 PM
终于可以做王了

王还是。。。王八?
趴着。

long601 发表于 28-11-2013 06:55 PM
刚刚试了,和你一样感觉场景很震动。。。但之前低音导致窗帘铁枝震动的杂声反而没有了。。。
虽然上面说 ...

哈哈,中毒了没?
买多几粒,每个喇叭,器材都垫起来。

好劲,口水流满地了。

clownfish1 发表于 29-11-2013 11:09 AM
好劲,口水流满地了。

今天出薪了,你现在得闲可以去买回来测试

ICEland 发表于 29-11-2013 11:31 AM
今天出薪了,你现在得闲可以去买回来测试

这几天,在美孙,英孙的black frday 已经花了不少了。

clownfish1 发表于 29-11-2013 11:52 AM
这几天,在美孙,英孙的black frday 已经花了不少了。

踏进去就等于进入无底深潭

long601 发表于 29-11-2013 06:49 AM
好像去你的影院啊。。。。

不是影院那么简单!是IMAX!

kenlabs 发表于 29-11-2013 07:52 AM
這一步比較困擾。
之前我有玩過兩部﹐空間局限喇叭擺位是我的問題之一。
弄得不好﹐低音會互相抵 ...

一定要同样的model sub才容易玩呀,不同牌子又不同型号会容易弄死自己。可能下次是一对DD12+。 加上你有最高级的audyssey,双sub更加不是问题。

kenlabs 发表于 29-11-2013 12:51 PM
不是影院那么简单!是IMAX!

IMAX!!!!

kkthen 发表于 29-11-2013 09:24 AM
一定要同样的model sub才容易玩呀,不同牌子又不同型号会容易弄死自己。 ...

这个也是主要问题。打开银行簿仔会发青光的!

这小武士比我想像中更大粒, 是了, 那norstone脚多少錢?