佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: fatfatguy

音响分享專区

Def Tech顶级是六个14"单元!死未!
kenlabs 发表于 16-5-2011 08:50 PM

莫不成 Ken 大也有意思要弄一個來玩玩???

Def Tech 的重點在於它的低音要求,它的其他 HT Speaker 也是如此的強勁,,還有個別的內置 Active Sub,4 個喇叭 4 個 Sub,不怕你家不會山搖地動

這牌子最適合重低音口味的用戶啦。。。

Def Tech 的重點在於它的低音要求,它的其他 HT Speaker 也是如此的強勁,,還有個別的內置 Active Sub,4 個喇叭 4 個 Sub,不怕你家不會山搖地動
這牌子最適合重低音口味的用戶啦。。。
edwintey 发表于 16-5-2011 07:32 PM

Def Tech很喜欢玩的双向喇叭(Bipolar)和被动式单元(passive radiator)。玩都有点过份了。
用来看戏还说得通。但听歌就.....我觉得是违犯了听歌喇叭的基本原则,我是绝对不能接受。

莫不成 Ken 大也有意思要弄一個來玩玩???
edwintey 发表于 16-5-2011 07:32 PM

这80+kg的怪物有点过份贵了。

Def Tech很喜欢玩的双向喇叭(Bipolar)和被动式单元(passive radiator)。玩都有点过份了。
用来 ...
kenlabs 发表于 16-5-2011 11:34 PM

我也是這樣認為,它對低音的偏愛有些過了火,看戲肯定是非常爽,聽歌也肯定是會低音太多,音頻會比較不平衡,如果周圍環境沒有受到很好的控制的話,也許就會有低音量太多的現象,要小心使用才行。

我一時間也想不起,如果 Ken 大還要升級超低音喇叭的話要選甚麽?

我一時間也想不起,如果 Ken 大還要升級超低音喇叭的話要選甚麽?
edwintey 发表于 16-5-2011 09:27 PM

其实我相信MK和Procella的sub也是我杯茶。

除了高级DEFINITIVE Reference之外SuperCube 1已经是一支非常具有竞争力的产品了 ,定价为1199美元。该炮在美国真是拿奖拿到手软,连TAS也给予其“编辑选择奖”殊荣。该炮由1个10寸单元和2个10寸被动辐射器组成,推动部分则为标示为1500W的D类功放,这只低音炮的体积仅为36.2 x 36.2 x 35.8 cm但体重却达到惊人的32公斤,一不小心真的容易闪了老腰。该炮标示低频下潜为13Hz,TAS在42期的介绍文章中测试SPL指标发现其能够平顺的达到20Hz,非常骇人。

该炮在250V电压下的额定电流为4A,如果以THD指标来看1500W可能略有夸张,但也已经非常之凶猛了。

除了SuperCube 1之外,还有售价899美元8寸1250W的SuperCube 2和1899美元14寸1800W的SuperCube Reference也是TAS力推的高性价比产品。

好喇~ 俾你哋見下我真命天子嘅露山真面目﹗

我揀咗呢個色-黑色钢琴烤漆。原因係我鐘意﹐同埋佢冇出其他顏色﹗

3粒14吋單元﹗( 1粒主動﹐其余2粒係被動 ) ~ 試咗幾日﹐屬勁打心口類。
用測音器+測音牒﹐超低可以落到18Hz左右﹐再低SPL值就狂跌。
(雖然官方講可以最低落到11Hz﹐我就唔係好信囉~  )

不過為咗要玩盡d﹐唯有連線都換埋。
今次出動咗呢條...

冇錯﹐係Wireworld嘅旗艦Oasis 6

全家福~ 幾個月前重新執過晒位。目的係要拉近前置喇叭之間嘅距離。

不過息咗燈就同以前一樣。废話﹗

新擺位方式係要將兩聲道同AV系統各分開嚟放。無論視覺上或音質上都會有一定嘅好處。

中置喇叭比以前放高好多。再加上向上傾30度左右﹐對白更啱嘴形。

最最最失敗嘅係..... 我仲沒換AV AMP... HD未點燈~

再嚟張全家福~

換個角度。

如果你有細心留意﹐你就會知道我係邊個嘅FAN屎。

评分

edwintey + 100 感謝分享兼理想系統範例。

Follow Us
难道你就是....IRON MAN

难道你就是....IRON MAN
zonpudu 发表于 20-5-2011 01:39 PM

原來你比我還要燒﹗

好喇~ 俾你哋見下我真命天子嘅露山真面目﹗

我揀咗呢個色-黑色钢琴烤漆。原因係我鐘意﹐同埋佢冇出其他 ...
kenlabs 发表于 20-5-2011 01:09 AM

恭喜﹗經過重新調整。。音效應該會更上幾層樓﹗

恭喜﹗經過重新調整。。音效應該會更上幾層樓﹗
kk6868 发表于 21-5-2011 07:10 PM

还过得去啦~
当然﹐還差十萬九千哩才能採到你那高高在上的兩朵花來泡茶。

还过得去啦~
当然﹐還差十萬九千哩才能採到你那高高在上的兩朵花來泡茶。
kenlabs 发表于 22-5-2011 09:27 AM

身邊的音響同好們不停的進步﹐感動﹗
而我還停留在井底下哪階段﹐真慚愧﹗

身邊的音響同好們不停的進步﹐感動﹗
而我還停留在井底下哪階段﹐真慚愧﹗
kk6868 发表于 22-5-2011 06:34 AM

你还需要UPGRADE?
讲笑咩?

你还需要UPGRADE?
讲笑咩?
kenlabs 发表于 22-5-2011 04:29 PM

新体验,新目标,新感受,新喜悦。。只欠马幣推动力。。!

看了各位大大的set up,俺还是静静潜水就好,不要post自己的器材,因为很不搭

新体验,新目标,新感受,新喜悦。。只欠马幣推动力。。!
kk6868 发表于 23-5-2011 09:15 AM

哗~ 驶唔驶去到咁尽!?

哗~ 驶唔驶去到咁尽!?
kenlabs 发表于 23-5-2011 04:19 PM

可惜无银。。。

可惜无银。。。
kk6868 发表于 23-5-2011 05:40 PM

又贵疯又rockport。
你梗係睇过台湾将军果套,所以先至会领嘢!

又贵疯又rockport。
你梗係睇过台湾将军果套,所以先至会领嘢!
kenlabs 发表于 24-5-2011 02:34 AM

欣賞佢滴風格﹐魅力與財力﹗
要達到佢地咁既水準﹐真喺談何容易。

欣賞佢滴風格﹐魅力與財力﹗
要達到佢地咁既水準﹐真喺談何容易。
kk6868 发表于 24-5-2011 06:07 AM

認同﹗
好變態嘅玩法﹗d線材拉到仲長過長城﹗好似Transparents廠係佢開咁﹗
車佬前級遙控﹐超恐怖﹗我稔將軍梗係牛年出世﹗
d器材多到連將軍自己一時間都記唔清楚﹗因為要嚟擺靚靚比較多﹗
有好多人都比佢有錢﹐但係就真係冇幾多個嘅燒錢功力及得上佢﹗

認同﹗
好變態嘅玩法﹗d線材拉到仲長過長城﹗好似Transparents廠係佢開咁﹗
車佬前級遙控﹐超恐怖﹗我稔將軍梗係牛年出世﹗
d器材多到連將軍自己一時間都記唔清楚﹗因為要嚟擺靚靚比較多﹗
有好多人都比佢有錢﹐但係就真係冇幾多個嘅燒錢功力及得上佢﹗
kenlabs 发表于 24-5-2011 12:53 PM

絕對認同﹗
喺已經搞到出神入化﹗滴器材喺套套經典中經典。
聽佢講﹐d‘T’牌子線材喺同廠家特別訂做﹐入際關係與財力真喺好勁﹗